16. listopad 2014. objavljeno u 11:03

Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko–baranjske sudjelovali su 15. listopada u održavanju akcije „Prošetajmo zajedno“. Akcija je održana na Trgu Ante Starčevića u Osijeku u suradnji sa Športskom udrugom slijepih „Svjetlost“, Gradskim društvom Crvenog križa Osijek, Gradom Osijekom i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Tenja.

Osnovni cilj obilježavanja Dana bijelog štapa je građanima ukazati na probleme s kojima se slabovidne i slijepe osobe svakodnevno susreću i kakve prepreke one za njih predstavljaju, a cilj same akcije je građanima dočarati kako je teško kretati se u slobodnom prostoru kao slijepa osoba.

Neki od problema su automobili parkirani na nogostupu, neuređene pješačke staze, oštećeni kolnici, bezobzirni građani, veća mogućnost postajanja žrtvom određenog kaznenog djela (prijevare ili razbojništva) i slične situacije, koje često građanima ne predstavljaju veći sigurnosni rizik, dok kod osoba sa određenim invaliditetom predstavljaju svakodnevne poteškoće.