Amerika je vršila pritisak na EU nakon čega je Komisija odobrila pet milijuna eura za izradu tehničke dokumentacije i modela financiranja gradnje LNG terminala

Četvrtak, 04. 12. 2014. u 11:22, zadnja izmjena prije 2 sata i 9 minuta Piše: Tea Kvarantan

REUTERSKerry i njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeir

Na šestom sastanku ministara Europske unije i SAD-a održanom u srijedu u Bruxellesu konkretno se navode prioritetni projekti koji bi države članice EU učinile neovisnijim od ruskih energenata. Među tim posebno se istaknula važnost izgradnje LNG terminala na Krku.

U ime SAD-a na sastanku je bio državni tajnik John Kerry, a prema njegovoj izjavi Amerika inzistira na izgradnji LNG terminala na Krku. Ovo izvješće došlo je svega deset dana nakon što je američki potpredsjednik Joe Biden u Istanbulu izjavio da Hrvatska ima potencijal postati regionalno energetsko čvorište ako bude pametno ulagala uz potporu EU i u suradnji sa svojim susjedima. Biden je tada kao najvažnije čimbenike sigurnosti europske energetike naveo upravo Hrvatsku i Rumunjsku, a sada je to i potvrđeno na sastanku ministara EU i SAD-a.

Ovo nije prvi put da najviši američki dužnosnici upravo Hrvatsku ističu kao važnog partnera u energetskoj sigurnosti Europe. Prije Bidena to je naglasio i američki predsjednik Barack Obama, rekavši da se ‘Rusiju mora zaustaviti u širenju energetskih investicija na granici koja je sada postavljena. Ona ne smije prijeći osovinu koja se sada proteže od Baltičkog do Jadranskog mora’.

No, sve do kulminacije krize u Ukrajini, LNG terminal na Krku nije bio jedan od prioriteta kako EU tako i SAD-a. Ipak, sada je on postao itekako važan jer s gradnjom terminala Europa postaje energetski neovisna od Rusije. Amerika je vršila pritisak na EU nakon čega je Komisija odobrila 5 milijuna eura za izradu tehničke dokumentacije i modela financiranja gradnje terminala.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: lng terminal, john kerry, eu sastanak, energetika

Izdvojeni komentari 127 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 18 minuta

Hrvat300: I ja sam za izgradnju LNG terminala i to od početka.

prije 1 sat i 12 minuta

Brane76: Svaka ulaganja i otvaranja radnih mjesta u hrvatskoj su dobrodošla, samo neznam koliko je to kod nas ostvarivo, jer ako SDP bude na vlasti oni prenesposobni za ikakvu realizaciju projekata, a ako dođe HDZ oni će pokrast sve novce i još malo plina sastrane

prije 50 minuta

zbregov: kako ponosno dignemo nos u nebo cim nas netko spomene…i zbog toga na vidimo zamke na putu

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).