Ružica Drmačić-Pavlović koja si je kao predsjednica Prekršajnog suda naložila plaćanje putnih troškova iako je dobila službeni stan, opet će na optuženičku klupu

Četvrtak, 18. 12. 2014. u 15:00, zadnja izmjena prije 4 sata i 13 minuta Piše: Željko Rukavina

24sata

Vrhovni sud RH, ukinuo je presudu zagrebačkog Županijskog suda iz ožujka ove godine kojom je sutkinja, Ružica Pavlović-Drmačić bila oslobođena za zlouporabu položaja i ovlasti.

USKOK je Pavlović-Drmačić, bivšu predsjednicu Prekršajnog suda u Bjelovaru, optužio da si je, iako je dobila na korištenje službeni stan u Bjelovaru, naložila isplaćivanje putnih troškova u visini mjesečnog pokaza na relaciji Donja Narta – Bjelovar. U razdoblju od ožujka 2009. do kolovoza 2011. godine, nezakonito si je isplatila putne troškove u ukupnom iznosu od 14.261 kune.

U obrazloženju ukidajuće presude zbog koje će sutkinja ponovo sjesti na optuženičku klupu, Vrhovni sud navodi da je žalba odvjetništva osnovana iz nekoliko razloga. Kao prvo ona je tražila stan na korištenje u Bjelovaru koji je i dobila za službene potrebe 1998. godine. Vrhovni sud je zauzeo stajalište da u trenutku kada je Drmačić – Pavlović dobila stan na korištenje u Bjelovaru ona je automatizmom izgubila pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, osim pravo na naknadu troškova puta za odlazak kući u dane vikenda i blagdane, jer su joj time stvoreni uvjeti da prebiva u mjestu rada. Je li optuženica realizirala takvo prebivalište, odnosno stvarno stanovala u stanu u Bjelovaru ili se pak odlučila na to da živi u Narti i svakodnevno putuje u Bjelovar predstavlja njezinu odluku čije je financijske posljedice ona sama dužna snositi, ne odluči li ujedno i vratiti stan koji ne koristi.

Dakle, svaki dužnosnik u identičnoj situaciji, pa onda i optuženica, slobodan je odlučiti gdje će živjeti, no pritom mora biti svjestan da ne može po dva osnova tražiti naknadu za istu svrhu, stoji između ostalog u obrazloženju ukidajuće presude.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: vrhovni sud, sutkinja, ružica pavlović-drmačić, presuda

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).