“Svemir je opasan, ali vrijedan truda. Ustrajat ćemo i nastaviti dalje zajedno”, napisao je britanski milijarder na internetskoj stranici kompanije dodajući da je “šokiran i tužan” nesrećom u petak nad pustinjom Mojave.

Richard Branson

U padu svemirskog broda SpaceShipTwo koji je za Bransona bio znak nade da će svemir postati dostupan široj javnosti, jedan je pilot poginuo a drugi je teško ozlijeđen.

Dužnosnici Nacionalne uprave za zračni promet otvorit će u subotu istragu koja će vjerojatno potrajati danima. Dijelovi letjelice raspršeni su po pustinji Mojave, sjeveroistočno od Los Angelesa, a policija je osigurala mjesto nesreće strahujući da bi neki dijelovi mogli eksplodirati.

To je druga svemirska nesreća u tjedan dana, nakon eksplozije rakete Antaresa koja je hranu i opremu trebala dopremiti na Međunarodnu svemirsku stanicu, svjedočeći o opasnostima povezanim s istraživanjem svemira.

U svemirskom brodu SpaceShipTwo bila su dva pilota, a mogao je primiti šest putnika.

Radi se o komercijalnoj inačici prvog privatnog broda SpaceShipOne koji je 2004. dosegnuo granicu svemira i danas je dio stalnog postava nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira u Washingtonu.

Stotine ljudi već su rezervirale mjesto za suborbitalni let u trajanju od nekoliko minuta u bestežinskom stanju u brodu SpaceShipTwo, plativši predujam na iznos od 200.000 dolara koliko stoji karta, poput američkog glumca Ashtona Kutchera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook