Nesebičan i s osjećajem za pravdu Mirko pomaže najugroženijim članovima zajednice. Osigurava im hranu i svaku drugu vrstu pomoći te se brine o njima

Petak, 09. 1. 2015. u 22:15, zadnja izmjena prije 3 sata i 39 minuta Piše: Snježana Flegar

Matija Topolovec/PIXSELL

Iako je cijeli svoj život pomagao nemoćnijima, policajac Mirko Prelčec (46) aktivno se posvetio humanitarnom radu otišavši u mirovinu.

Osnovao je udrugu Posljednja nada u Podgori Krapinskoj, potom je s pekarnicama u Zagorju organizirao akciju Kruh za poslije. U Krapini je organizirao pučku kuhinju, a ove godine otvorio je i Besplatni dućan za siromašne.

U njemu siromašni ne kupuju robu nego im udruga mjesečno osigura osnovne namirnice i sve higijenske potrepštine.

– Svi imamo pravo na dostojanstven život. No nisu svi sposobni sami skrbiti o sebi i njima treba pomoći. Ako je netko bolestan, ne smijemo ga ostaviti. Ako je netko gladan, moramo ga nahraniti. Ne mislim da radim nešto posebno. Samo pomažem ljudima, radim ono što bi stalno trebale raditi sve državne institucije – skroman je Mirko.

On hrani siromašne, skrbi o ljudima s tjelesnim ili intelektualnim teškoćama. Najmanje deset takvih obitelji u Zagorju danas u njemu ima trajni oslonac i pomoć u teškim trenucima.

– Najviše pomažu građani, oni koji i sami imaju malo. No ja ne odustajem, iako oni koji pomognu jednom brzo zaborave da ljude treba nahraniti i drugi mjesec. Svakodnevno jurim okolo i molim i skupljam donacije. Obećao sam tim ljudima pomoći i da ih neću ostaviti, a svoju riječ moram održati. Dokle god budem mogao, skrbit ću o tim ljudima – zavjetovao se Prelčec.

Njegova nesebičnost dirnula je mnoge, pa je u Zagorju poznat kao veliki dobrotvor.

Priču o Mirku pogledajte 9. 1. u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” te na www.ponoshrvatske.hr

Tagovi: ponos hrvatske 2014., mirko prelčec

Izdvojeni komentari 23 komentara Pogledaj sve komentare

prije 3 sata i 28 minuta

šaptačica: ma ima još dobrih ljudi samo se malo piše o njima 🙂

prije 2 sata i 38 minuta

zigazigiczigosan: mirko fala na trudu ,dali je i zupnik dal za koju kilu brasna

prije 3 sata i 24 minute

kung fu panda: interesantno na ovakvom članku jedva jedan komentar ,sramota da je nečija gola pozadina bilo bi ih bar 100 gospodinu svaka čast na dobroj volji i teškom radu

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).