Ugovor su potpisali ministar obrane i vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak. Projekt je vrijedan 385 milijuna kuna, 200 ljudi će iduće četiri godine imati posla

Utorak, 02. 12. 2014. u 16:59, zadnja izmjena prije 1 sat i 17 minuta Piše: Tina Jokić

Tino Jurić/Pixsell

Ministar Ante Kotromanović i vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak u splitskom škveru potpisali su ugovor o gradnji pet ophodnih brodova za ratnu mornaricu vrijednih 385 milijuna kuna.

Riječ je brodovima dužine 42 metra i širine osam metara koji će biti naoružani 30-milimetarskim topom, dvije ručno upravljive strojnice od 12,7 mm na svakoj strani broda, četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava te gumenim brodom. Moći će postići brzinu od 28 čvorova.

Ponosni smo na ovaj posao, posebno jer je za ovaj natječaj stiglo 680 upita iz svih krajeva svijeta, od Estonije do Australije. Brodosplitova je bila najpovoljnija, a sve je provedeno vrlo transparentno. Kroz nekih 15 mjeseci bit će gotov prototip, a očekujemo da će sva četiri preostala broda biti gotovi u tri godine – kazao je ministar Kotromanović naglašavajući kako je gradnju prototipa nadzirati projektni tim. Nada se i da će u budućnosti moći izvoziti ratne brodove.

– Čast mi je što sam ovdje i što će Hrvatska ratna mornarica nakon mnogo godina dobiti nove brodove koji će čuvati naše prekrasno more. Želimo da nam ovi brodovi budu na diku. Dat ćemo sve od sebe da u njega ugradimo sve naše znanje – kazao je Debeljak naglašavajući kako im ovaj posao daje sigurnost za 200 zaposlenih koji će u naredne četiri godine imati posla.

Inače, najmlađi brod u mornarici star je 15 godina. Ukupno ih ima osam.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Biznis.

Tagovi: ratni brodovi, posao, brodosplit

Izdvojeni komentari 20 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 55 minuta

Vjeverica od 2 grama: Što će nama ti brodovi za obranu od koga i čega ??

prije 24 minute

nikluk20: heheheheheh ……Ponosni smo na ovaj posao, posebno jer je za ovaj natječaj stiglo 680 upita iz svih krajeva svijeta, od Estonije do Australije. Brodosplitova je bila najpovoljnija, a sve je provedeno vrlo TRANSPARENTNO…….hehehehehehhehe

prije 38 minuta

Holstein: Znaci da je narudzba bila ranije, ne bi se moralo u privatizaciju. A slucajnosti!!!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).