Radi se o gorivu koje se dobija mljevenjem smeća, a kao nusprodukt, kako tvrde ekološki stručnjaci, u atmosferu se spaljivanjem ispuštaju vrlo otrovni plinovi

Nedjelja, 09. 11. 2014. u 19:00, zadnja izmjena prije 1 sat i 20 minuta Piše: Mak Jovanović

Ivo Čagalj/PIXSELLIlustracija

Splitska ekološka udruga Sunce sudskim je putem uspjela odgoditi skladištenje i loženje krutog goriva iz otpada RDF (Refuse Derived Fuel) u tvornicama Sv. Juraj u Kaštelima i Sv. Kajo u Solinu tvrtke Cemex.

Radi se o gorivu koje se dobija mljevenjem smeća, a kao nusprodukt, kako tvrde ekološki stručnjaci, u atmosferu se spaljivanjem ispuštaju vrlo otrovni plinovi dioksin, furani te teški metali.

Cemexu je odobrenje za korištenje RDF goriva u srpnju dalo Ministarstva zaštite okoliša i prirode, što je prije mjesec dana izazvalo veliki prosvjed Kaštelana i Splićana na splitskoj Rivi. U cementarama su s RDF-om željeli pojeftiniti proizvodnju i uštedjeti manjim korištenjem petrol koksa.

Tagovi: toksično gorivo, cemex

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).