Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je kako prijem izbjeglica na teritorij Češke nosi tri rizika a to su širenje zaraznih bolesti, terorizam ISIL-a i stvaranje novih geta

Ponedjeljak, 31. 8. 2015. u 11:01 Piše: 24sata

PixsellMiloš Zeman, češki predsjednik

Prvi čovjek Češke Miloš Zeman uvjeren je da izbjeglice s Bliskog istoka i sa sjevera Afrike mogu donijeti samo teror bolest i getoizaciju.

– Prijem izbjeglica na teritorij Češke nosi sa sobom tri velika rizika a to su širenje zaraznih bolesti, terorizam Islamske države i stvaranje novih geta – uvjeren je Zeman jer bi po njegovu mišljenju s izbjeglicama u Češku mogle ući “ćelije” Islamske države.

– Tada bi mogli očekivati napade slične onima kakvi su bili u Parizu, Londonu ili Madridu – istaknuo je češki predsjednik koji je mišljenja da većina izbjeglica ne bježi od rata već oni spadaju u “ekonomske migrante”.

– Dolaze također i iz zemalja kao što je Eritreja, Senegal, Kosovo ili Pakistan, u kojima se ne ratuje. Oni u Češkoj ne žele raditi, ali zato mogu u našu zemlju unijeti zarazne bolesti i izazvati stvaranje geta. A oni se zbog kulturnih razlika neće moći prilagoditi – smatra Zeman.

Pixsell

Legalno će u Češkoj u sljedeće dvije godine prihvatiti 1.500 izbjeglica.

– Svi ostali su ovdje ilegalno, a ako prekrše naše zakone, ne bi ih trebali smjestiti u prihvatne centre, već vratiti – naglašava Zeman.

Predsjednik također misli da će izbjeglice koje prelaze preko češkog teritorija ostati u Češkoj ako ih Njemačka prestane prihvaćati. Tada bi njegova zemlja morala sama, ukoliko ne bude funkcionirala zaštita europskih granica, braniti svoje granice, angažirajući uz policiju i vojsku.

Pročitajte više o temi na stranici Izbjeglička kriza.

Tagovi: zarazne bolesti, izbjeglice, češki predsjednik

Izdvojeni komentari 78 komentara Pogledaj sve komentare

31.08.2015., 12:02

Dak1807: Miloša Zemana za predsjednika EU !

31.08.2015., 11:44

Misl@v: Konačno da netko od političara kaže o čemu se tu zapravo radi i koje opasnosti prijete.

31.08.2015., 11:47

conte: da je naš već bi bio “ustaša”…

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).