BiH je jedna od 54 države koje su SAD-u omogućile otvaranje tajnih zatvora CIA-e. Nije poznato koliki je broj zatvorenika prošao kroz hangare nedaleko od Tuzle

Petak, 12. 12. 2014. u 11:32, zadnja izmjena prije 2 sata i 29 minuta Piše: VLM

Reuters

Američka vojna baza “Orao” kod Tuzle bila je jedno od mjesta u kojima su agenti CIA-e brutalnim metodama ispitivali i mučili svoje uhićenike koje su sumnjičili da su kao pripadnici radikalnih islamskih organizacija pomagali rad Al Kaide.

Kroz hangare bivše zrakoplovne luke Dubrava kod Tuzle, u kojoj su Amerikanci nakon Daytonskog sporazuma napravili vojnu bazu sa suvremenim prislušnim uređajima, prošlo je dosta osumnjičenika koji su kasnije prebačeni u druge zemlje Europe ili zatvor Guantanamo na Kubi. Koliki broj? To će biti strogo čuvana tajna još godinama.

Jedan od onih koji je prošao brutalna ispitivanja agenata CIA-e u bazi “Orao” kod Tuzle je BiH državljanin Sabahudin Fiuljanin. Njega su optužili za djela terorizma i prijetili mu deportacijom na Kubu.

Nakon višemjesečnih ispitivanja pustili su ga na slobodu bez objašnjenja.

Krivo ih identificirali, ali ipak ispitivali brutalnim metodama

Časopis islamske omladine SAFF prenosi kako su osim Sabahudina Fiuljanina torture CIA-e na svojoj koži iskusili i Nihad Karšić i Almin Harbaš. Njih dvojicu uhitili su zbog pogreške u identifikaciji, ali su ipak prošli brutalne metode ispitivanja o kojima se danas priča pred Vijećem sigurnosti UN-a i zbog kojih se američki predsjednik Barack Obama mora javno ispričati.

Večernjak je još prije četiri godine pisao kako su bivša američka vojna baza “Orao” kod Tuzle i vojna baza SFOR-a u sarajevskom mjestu Butmir služile za ispitivanje. U izvješću “UN Human Rights Council Discusses Secret Detention Report” na 186 stranica, o kojem je raspravljao UN-ov Odjel za zaštitu ljudskih prava, navodi se podatak da su obavještajci CIA-e bazu “Orao” koristili za postupak ispitivanja osam zatočenika.

Držali ih gole i prisilno budne u samici

Podrobno su opisane nasilne metode koje su pri ispitivanju američki agenti koristili protiv Nihada Karšića i Almina Harbaša.

Njih su dvojica, naime, 25. rujna 2001. godine, poslije terorističkog napada na New York i Washington, uhićeni, a potom odvedeni prvo u vojnu bazu Butmir, a potom u bazu “Orao” kod Tuzle. Tamo su u zatvorenim hangarima držani u tajnom pritvoru, navodi se u izvješću. Danima su potpuno goli držani u samici gdje su ih prisilno držali budnima.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: cia, bih, zatvorenici, mučenje, cia

Izdvojeni komentari 12 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 16 minuta

Veni Vidi Vici: “Njih dvojicu uhitili su zbog pogreške u identifikaciji, ali su ipak prošli brutalne metode ispitivanja …” Najzalosnije je to to odgovorni za torturu uopce nece biti kaznjeni !!! Pa kad me neko pita zasto ne volim amerikance …………..uuuuuuuh

prije 2 sata i 15 minuta

kurcubic: bivse zrakoplovne luke ,valjda bivse vojne zrakoplovne luke ,ta zrakoplovna luka je i dan danas aktivna ,neki dan bio na njoj ,sletio ,daj vise se prvo informirajte ,vi novinarcici

prije 2 sata i 5 minuta

ljudsko biće: Amerika zemlja sa 5mil zatvorenika i još 500.000 stranih državljana po tajnim bazama razbacanim po svijetu ,to je rat protiv demokracije a ne za demokraciju.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).