Suci u Haagu danas su iz sudnice izbacili Ratka Mladića nakon što je naglas počeo spominjati ime tužitelja, Amira Zeca.

Na kraju prvog dijela iskaza svjedoka obrane Sima Bilbije, sudac Alphons Orie pitao je Mladića je li glasno spomenuo prezime tužitelja Zeca.

‘Jesam rekao ‘Zec’, ali ima kod nas Zec prezime, pa sam pitao odvjetnika je li…’, odgovorio je Mladić, prije nego što ga je Orie prekinuo.

‘Ne daš mi da odgovorim, čovječe’, rekao mu je Mladić nakon što ga je Orie prekinuo.

Sudac je zatim udaljio Mladića i rekao kako će sudsko vijeće u stanci razmotriti koje posljedice bi Mladić trebao snositi zbog kršenja zabrane. Mladić mu nije ostao dužan, javlja RTS.

‘Pa ti izigravaš i tužitelja i suca!’

Mladić je nastavio vikati i prilikom izlaska iz sudnice.

‘Orie, samo ti izigravaj tužitelja!’

Doktor Bilbija opisao je u svom iskazu evakuaciju ranjenika iz Srebrenice u kojoj je, kao glavni doktor bolnice Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, sudjelovao u travnju 1993, po Mladićevoj naredbi.

Ratko Mladić (Foto: AFP/Arhiva)

Precizirao je da je helikopterima UNPROFOR-a iz enklave bilo evakuirano oko 160 ranjenih, među kojima su bili i muslimanski borci.

Bilbija je Mladića nazvao ‘hrabrim i časnim oficirom’.

Optužnica generala Mladića (72) tereti, između ostalog, za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima nakon što je VRS, u srpnju 1995., zauzela tu zaštićenu zonu.

Bilbija je potvrdio da je znao za ‘borbena djelovanja’ oko Srebrenice i da je ‘načuo’ o velikom broju izbjeglica, u što se uvjerio i tijekom jednodnevnog boravka u Srebrenici. Rekavši da nije znao za granatiranje potvrdio je, međutim, da je vidio krater jedne granate na ulici.

Nakon što mu je tužitelj predočio dokument UNPROFOR-a o stradanju civila od granata, rekao je da za to nije znao.

Svjedok je potvrdio i da je Mladiću u rujnu 1996. poslao pismo podrške zbog ‘nedaća’ koje su ga zadesile, ali je negirao da je pod tim podrazumijevao optužnicu Haškog tribunala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook