Pisma šaljite na: fb.com/bolje.obrazovanje, mail obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

Ponedjeljak, 01. 12. 2014. u 12:15, zadnja izmjena prije 1 sat i 9 minuta Piše: 24sata

Fotolia

Da sam ja imao sate kemije kakve imaju učenici u Osnovnoj školi Retkovec u Zagrebu, vjerojatno bih radio nešto vezano za kemiju.

Profesor Marijan Varga, koji nastavu djeci priblažava gledajući kroz njihove oči, savršen je primjer kako bi nastava trebala izgledati u hrvatskim školama. Trebala bi biti usklađena s vremenom u kojem žive djeca, a ne mi stariji. Čovjek spremi scenarij, igra se otkrivanja zamišljenog ubojice, odvede djecu izvan škole i još im prenese znanje. A djeca sva uživaju u takvim satovima. Ovo je savršen primjer i našeg nedostatka u školskom sustavu. Imamo dosadno opisane lekcije i vrijednog profesora, koji jamačno nije jedini u Hrvatskoj, koji sve to digne na višu razinu. Svaka mu čast. To je samo dokaz više da se glavešine koji ne izlaze iz ureda moraju spustiti među profesore i djecu da bi vidjeli kakve školske programe trebaju pisati, odnosno odobravati. Oni ionako ne predaju djeci. Zato svaka čast ljudima u našem školstvu poput profesora Varge.

Autor: Martin B.

Nepotrebno će kad-tad izbaciti iz knjiga

Školski program morat će se osloboditi hrpe predmeta koji ne služe ničemu i krenuti u ciljano kreiranje znanja i školovanja za određene profile prema potrebama tržišta. Na primjer, u državi fali liječnika, morat će se školovati nova generacija liječnika svih profila jer su svi viđeniji i poznatilji specijalisti i liječnici napustili domaće bolnice, koje sve više sliče ubožnicama. Postoji hrpa profila koji su neophodni i svemu tome treba prilagoditi školstvo likvidirajući ono nepotrebno i loše.

Autor: Marijan Grdašić

Strancima valja, a našima je samo obična biologinja

U svjetskim okvirima Lorena Derežanin vrhunska je stručnjakinja. Ova biologinja ići će na Bali spašavati i proučavati morske pse. Tamo će je cijeniti jer je obrazovana i dobro će platiti za njezino znanje. A u našim okvirima ona je “osoba koja je promašila fakultet, upisala neku bezveze biologiju i tako joj i treba, neka bude na burzi”. Eto, to je bitna razlika između uređenih i neuređenih društava.

Autor: excalibur

Treba nam svega osim onih profila koji su zbilja važni

Ne trebaju nama biolozi, trebaju nam PR stručnjaci, glasnogovornici, glasnogovornici glasnogovornika, Human Resources, marketinški stručnjaci, menadžeri, predsjednici uprava…

Autor: Raymonde

U svijetu se odavno studira na netu, samo mi čekamo

Prije 10 godina na kućnu mi adresu iz SAD-a stigao informativni komplet knjiga koji pojašnjava online studiranje. U nas toga neće biti niti za 20 godina jer je to prenapredno.

Autor: Hrvoje

Nema od priče ništa, trebamo odmah početi promjene

Nema puno priče, većinu udžbenika prebaciti u digitalno izdanje, neka djeca koriste na tabletima. Tko nema, neka država sufinancira siromašne. To je jednostavno.

Autor: Lopata

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: udžbenici, obrazovanje, kemija, bolje obrazovanje

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).