Snimka u kojoj Salopek kleči kraj terorista i čita poruku da će ga smaknuti u roku od 48 sati, ako vlada ne udovolji njihovim prohtjevima objavljena je prije dva dana

Petak, 07. 8. 2015. u 09:10, zadnja izmjena prije 1 sat i 26 minuta Piše: 24sata

screenshot/YouTube

Danas u 17.35 sati istječe rok od 48 sati koliko su teroristi ISIL-a dali egipatskim vlastima da puste muslimanske zatvorenice iz zatvora u zamjenu za život Hrvata Tomislava Salopeka (31).

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u četvrtak je otputovala u Egipat s Tomislavovom suprugom Natašom i njegovom sestrom u nadi da će ga uz pomoć egipatske vlade uspjeti spasiti.

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se uključila. Razgovarala je s egipatskim kolegom Abdelom Fattahom el-Sisijem, no nije mogla otkriti detalje razgovora.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1111679 / ISIL]

Situaciju je ocijenila dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove obitelji.

– Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice – kazala je predsjednica.

U rješavanje slučaja uključio se i egipatski ministar unutarnjih poslova Magdy Abdel Ghafar. Tomislav Salopek se navodno nalazi u pustinji na granici s Libijom.

Facebook

Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva poslalo apel predsjedniku Al Sisiju

Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva poslalo je apel egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju da, temeljem dobrih odnosa dviju zemalja, učini sve kako bi se hrvatski državljanin Tomislav Salopek mogao vratiti svojoj obitelji.

– Cijenimo i poštujemo sve napore koje egipatski predsjednik ulaže u borbu protiv terorizma u svojoj zemlji te se nadamo da će pronaći pravi način da razriješi ovu situaciju na način da će se Tomislav Salopek uskoro naći na slobodi. Uvjereni smo da će se pri tome voditi i mišju da se radi o hrvatskom građaninu koji se našao u ovakvoj situaciji jedino vođen mišlju da prehrani svoju obitelj i zaradi za život. Istekom postavljenih ultimatuma, oči čitave hrvatske javnosti uperene su u Egipat te smo sigurni da će predsjednik Al-Sisi učiniti sve što je u njegovoj moći da se Tomislav Salopek uskoro vrati u Hrvatsku – stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Salopek je otet 22. srpnja u Kairu na putu do posla u francuskoj tvrtki Company General Geoscience. Otmičari su ga izvukli iz automobila i odveli, a vozača ostavili na cesti. Dan kasnije egipatske snage našle su automobil, Tomislavove osobne dokumente i dva mobitela.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1111732 / isil]

Dva tjedna od otmičara nije bilo ni glasa, a onda su u srijedu objavili jezivu snimku na kojoj oteti Hrvat na koljenima pokraj maskiranog terorista čita poruku da će ga smaknuti u roku 48 sati ako egipatske vlasti ne oslobode nekoliko žena, među kojima je visoka dužnosnica Islamske države.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: tomislav salopek, prijetnja smrću, otmica, isil, hrvat

Izdvojeni komentari 286 komentara Pogledaj sve komentare

prije 5 sati i 26 minuta

TED: toliko mi je žao ovog čovjeka, kao da mi je član obitelji

prije 5 sati i 25 minuta

Republika Srpska: Daj Boze da druga strana pristane na saradnju ,pa da izvrse razmjenu,jadni covjek nije nista kriv sto je svijet poludio. Da bar traze prokleti novac,sve bi vec bilo rjeseno u njegovu korist . :-(((

prije 5 sati i 18 minuta

Alpski Hrvat: Molim za Tomislava i nadam se, da če se živ i zdrav vratiti svojoj porodici.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).