Petar Veselčić (34) je od zemlje imao 150.000 kuna zarade, a u svibnju mu je sve plivalo pod vodom. Na odštetu je čekao pola godine i onda dobio mizeriju od 66 kn

Subota, 08. 11. 2014. u 11:30, zadnja izmjena prije 2 sata i 27 minuta Piše: Željko Garmaz

Marko Mrkonjić/PIXSELLPetar Veselčić je razočaran

Vrlo sam blizu odlasku u inozemstvo. Način na koji me država ponizila je bez presedana, jasno su mi pokazali što misle o mladim poljoprivrednicima, rezignirano priča Petar Veselčić (34) iz Vrbanje, otac četvero djece – Antonija (13), Janje (12), Tee (10) i Mihaela (7).

On je prije za poplavljenih 25 hektara zemlje u Strošincima posijane kukuruzom i pšenicom dobio odštetu od – 66,31 kunu.

– Vlasnici parcele s obje strane moje zemlje dobili su pristojne odštete i zbog njih mi je drago. No kako su izračunali da ja trebam dobiti 66,31 kunu?! Ministar Tihomir Jakovina obećao je pomoći, a onda se odgovornost prebacila na općinu Vrbanja od koje imam papir da štetu na mojoj zemlji procjenjuju na 140.000 kuna – priča nam Petar koji je od žetve imao 150.000 kuna čiste zarade.

On je 2008. godine, jer nije mogao naći posao, od države otkupio 25 hektara zemlje, a još 35 uzeo u najam. Obrađivao je zemlju i shvatio da se od toga može dobro živjeti.

– Kod mene u kući svi rade u vrijeme žetve, nema zapošljavanja sa strane – kaže Petar.

Obitelj sada živi od dječjeg doplatka

Katastrofa ga je pogodila u svibnju, voda mu je sve poplavila. Petar je bio među rijetkima koji su traktorima vozili vreće pijeska u susjedna sela. Za to nije tražio ništa, a pritom je ulazio i u minska polja. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da prema snimkama koje oni posjeduju ima puno manje poplavljenih područja nego što je prijavljene štete.

– Ta bi odšteta trebala biti isplaćena naknadno – kratko su rekli u ministarstvu.

Petar sad čeka oranje, koje će biti teže jer je voda nabila zemlju i od nje napravila beton.

– Oranje takve zemlje traži dodatnih 20 litara goriva po hektaru. Jedini prihod koji imam je 1750 kuna dječjeg doplatka. Nešto ću morati prodati. Hvala Bogu da nemam kredit, novi traktor ili bijesni auto – očajan je.

Veselčić sad djeci ne može uplatiti ni 88 kuna na mjesec za školsku kuhinju.

Ivica Galović/PIXSELL

‘Isplatit ćemo ovu odštetu naknadno’

Iz Ministarstva kažu da je isplaćena “potpora za naknadnu štetu, a ne za uništene usjeve i elementarnu nepogodu”. Za isplate, među kojima je i Petar Veselčić, kažu da se temelje na provedenim analizama podataka iz Hrvatskih voda na dan 26. svibnja.

Utvrdili su da se naknada štete odnosi na ukupno 3577 hektara zemlje u tri županije, koje obrađuje 598 poljoprivrednih gospodarstava, a kojima je isplaćeno 9,3 milijuna kuna.

Pročitajte više o temi na stranici Poplave.

Tagovi: zemlja, poplava, petar veselčić, odšteta

Izdvojeni komentari 93 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 11 minuta

kradumibodove: a zašto ne osigura zemlju i urod od vremenskih nepogoda? vani je to najnormalnije… a ne tražiti od države…

prije 2 sata i 14 minuta

Zmar116: Kako to da se niste bili raspisali 2003-2010 g.kad su miljarde davane na poticaje a nije se ništa sijalo…dovoljno je bilo biti samo vlasnik zemljišta…van zdrave pameti……

prije 2 sata i 23 minute

Lil Tunechi: Na stranu stavimo sada to što je dobio uistinu mizernu odšetu,ali u tekstu piše da je po žetvi imao 150 tisuća kuna ČISTE zarade,a kasnije piše da sada živi od dječjeg doplatka,a od 2008. se bavi time,da nije mogao bar stotinjak tisuća imat na strani za to vrijeme?

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).