18. listopad 2014. objavljeno u 12:38

Foto: PU primorsko-goranska

Svečanom dodjelom nagrada najboljima u turističkoj djelatnosti sinoć su završeni Dani hrvatskog turizma 2014. Završna svečanost održana je u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji, a prisustvovali su joj predstavnici Vlade Republike Hrvatske na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivčić, predstavnici brojnih djelatnosti u turizmu, lokalne uprave i samouprave, uzvanici te dobitnici nagrada u sklopu akcija Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio ministar turizma Darko Lorencin rekavši da su za uspjeh i postignute rezultate najzaslužniji svi koji su uključeni u turizam, a ključ uspjeha je uvijek u čovjeku.

Ovom prigodom, ministar Lorencin je u sklopu projekta Hrvatske turističke zajednice „Volim Hrvatsku“ i Nacionalnog programa „Čovjek – ključ uspjeha u turizmu“, uručio nagrade najboljim djelatnicima u dvadeset i četiri kategorije. U kategoriji Djelatnik godine-policajac najboljim je proglašen Damir Šnalcer, policijski službenik za graničnu kontrolu u Policijskoj postaji Donji Miholjac Policijske uprave osječko-baranjske.

Nagrađeni policijski službenik Damir Šnalcer ovog je ljeta bio na u ispomoći u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Obavljajući 12. srpnja službu u Zračnoj luci Split, oko 18,45 sati priskočio je u pomoć muškarcu koji je zatečen u besvjesnom stanju u toaletu zračne luke. Odmah mu je započeo pružati prvu pomoć te nastavio sve do dolaska aerodromske hitne pomoći. Naknadno je utvrđeno da se radilo o državljaninu Norveške, rođenom 1951. godine koji boluje od dijabetesa. Zahvaljujući pribranosti i požrtvovnosti Damira Šnalcera, izbjegnute su tragične posljedice, a ovaj nemili događaj imao je povoljan ishod za turista iz Norveške. Imajući u vidu ovaj hvalevrijedan i humani čin policijskog službenika Damira Šnalcera može se reći da je na najbolji način obavio svoj policijski posao – sačuvao ljudski život i pružio pomoć unesrećenom. Ovim je pridonio podizanju ugleda hrvatskog turizma te povjerenju građana i turista u policiju za što mu je i uručena nagradu za Djelatnika godine na ponos njegovim najbližima i svim njegovim kolegicama i kolegama.