Katarini Markov (60) u vrtu je niknula gljiva od kilograma koja stoji oko 350 kuna. Vjerojatno je riječ o ljekovitoj gljivi Ganoderma pfeifferi koja pomaže kod dijabetesa

Petak, 28. 11. 2014. u 21:30 Piše: Petar Hrstić , Ante Ferara

Željko Hladika/24sataKatarina Markov u svom vrtu našla je rijetku gljivu

Uređivala sam vrt i kraj panja vidjela čudnu gljivu. Danju ima crveni sjaj, a noću crni. Pokazala sam je sinu. Rekao je da izgleda stravično.

Tako nam govori Katarina Markov (60) iz Glavnice Donje kraj Sesveta. Ona je pronašla gljivu od tri četvrtine kilograma bakrenocrvene boje koju je umalo bacila u peć, no zbog znatiželje ipak ju je zadržala. Tomislav Luki, predsjednik društva Varganj iz Slavonskog Broda, kaže kako je vjerojatno riječ o gljivi Ganoderma pfeifferi.

[video: 1003805 / ]

Te gljive su ljekovite, a ima ljudi koji je zbog toga stalno kupuju – objasnio je Luki.

O njezinoj ljekovitosti govori i Lejludin Požegić iz tvrtke za prodaju preparata od ljekovitih gljiva Myko San.

– Pomažu kod visokog tlaka i dijabetesa. Cijena je oko 350 kuna za kilogram, a u Kini je zovu gljivom za nekoliko tisućljeća – rekao je Požegić.

Katarina je sretna zbog “ulova” jer rijetko ide u gljive.

– Nekad pokupim par vrganja kad idem skupljati kestene, ali ovakvu gljivu nisam vidjela. Morala sam je ubrati – kaže Katarina.

Tagovi: katarina markov, gljiva

Izdvojeni komentari 10 komentara Pogledaj sve komentare

prije 4 sata i 9 minuta

KokoT: Šteta što nije tartuf,vrijedio bi još više…

prije 2 sata i 27 minuta

ojdimidojdimi: mislim da je prije otrovna nego ljekovita……………………………….

prije 2 sata i 34 minute

glinac: iz konteksta naslova 100% ljekovita i rijetka, a 3 rečenice kasnije, vjerojatno je to ta gljiva… koja krema novinarstva

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).