Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

Petak, 12. 12. 2014. u 12:36, zadnja izmjena prije 58 minuta Piše: 24sata

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ne možemo naučiti toliko informacija

Ono što profesor predaje učeniku u 45 minuta, učeniku treba pola sata (minimalno) da ponovi. Kako onda očekivati da dijete to sve stigne?

Ne znam tko je u stanju probuditi se u 5.30 sati, ići u školu, biti na nastavi do 14 sati, stići kući do 15.30 sati, najesti se i presvući te onda još učiti. Kako da se djeca bave slobodnim aktivnostima i onim što ustvari žele? Htio bih da djeca uče programirati (moguće zaposlenje poslije), ali zbog silnoga gradiva povijesti, hrvatskog i sličnog to se ne može.

Kampod

Školovanje puno košta, a sve to plaćaju roditelji

Zbilja treba promijeniti program obrazovanja. Hrvatski pravopis se mijenja iz dana u dan. Nekad sam bila odlična iz tog dijela gradiva, a danas je sve drugačije. Dijete dođe u malu školu i učiteljica kaže: bitno je da stječu radne navike, ne moraju naučiti čitati i pisati, a dođu u 1. osnovne, a ne smiju ni slovkati, nego moraju znati čitati. Školovanje jako puno košta, a sve to plaćaju roditelji iz svojeg džepa.

Ana Vlainić

Ne mogu uživati od opširnog gradiva

Redovito učim i to svaki dan po četiri sata, ali jednostavno ne možemo uživati u životu koliko gradiva moramo naučiti. Trebalo bi znatno smanjiti gradivo da se olakša i učenicima i profesorima

Ja sam odlikaš, ali ponekad kad nešto želim naučiti s guštom ne mogu jer sam pretrpan drugim predmetima koje također moram učiti.

I onda se samo gomila mnoštvo apstraktnih činjenica koje je teško zapamtiti pa, nažalost, većina nas uči samo za ocjene, i to prolazne. Mislim da bi količinu gradiva trebalo znatno smanjiti jer tako će nam više naučenog ostati u pamćenju, a ovako, kad ima previše gradiva, nastane nam svima jedna velika zbrka u glavi. To je kao da vam netko pokaže tisuću slika zaredom, a na kraju ćete manje zapamtiti od tih tisuću nego da vam netko pokaže samo pet fotografija. Učim redovito i to svaki dan po četiri sata, ali jednostavno ne možemo uživati u životu koliko toga ima. To pod hitno treba riješiti kako bi nama bilo lakše. Isto tako, mnoštvo profesora je vremenski ograničeno kod predavanja i ne mogu sve stići objasniti. Tako da nam recimo jednu jako složenu i opširnu lekciju povijesti ispriča kao npr. križarske ratove u samo 45 minuta.

učenik

Kod nas funkcionira samo lopovluk, nikako obrazovanje

Kakve veze ima znanje, fakultet, pa čak i iskustvo ako nemaš nikoga u političkom vrhu da dođeš do posla. Onda me ni ne čudi kad mladi i obrazovani odlaze iz Hrvatske.

dipsy2010

Ako ste sposobni, u stranoj zemlji pronaći ćete posao

Nakon jednomjesečnog izbivanja iz Hrvatske meni je potpuno jasno zašto uspješni mladi odlaze. Mir, staloženost i sloga, uz vlastito znanje, omogućit će vam dobar život.

Šarlota

Država studentima nije ništa dala, nego porezni obveznici

Ministar Mornar malo je pomiješao kruške i jabuke jer država nije ništa dala studentima. Mi, porezni obveznici smo platili studije. Ako ima što komentirati, neka govori u svoje ime.

Damir Zaharija

Vezani članci:

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: pisma čitatelja, glas naroda, bolje obrazovanje

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).