PROPUCAO SE ZRAČNOM PUŠKOM: Liječnici su ga operirali četiri sata kako bi izvadili metak. Čude se kako je uopće bio pri svijesti kada ga je majka dovela

Subota, 03. 1. 2015. u 21:08, zadnja izmjena prije 6 sati i 57 minuta Piše: Rozeta Bogeljić , Jasmina Sarić

Željko Mršić/Pixsell/IlustracijaLiječnik Robert Karlo

Nevjerojatno je da je taj dječak stajao na nogama, potpuno pri svijesti, a imao je groznu ranu, ustrijel u prednjem dijelu glave, s ozljedom mozga, priča zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Robert Karlo iz zadarske Opće bolnice.

Dječaka (12) iz Pridrage u bolnicu je dovela majka nakon ranjavanja u glavu zračnom puškom. Čim je dječak došao u bolnicu snimili su mu glavu i odmah ga operirali.

Zahvat je trajao više od četiri sata. Radili su kolege neurokirurzi i otorinolaringolozi, koji su odstranili komade metka koji se raspao prilikom udara u unutarnji dio lubanje. Nažalost, dječak ima ozljedu mozga, ali sreća je da u tom dijelu mozga nema vitalnih centara – pojašnjava doktor Karlo.

Dodaje kako se ranjeni dječak nakon operacija brzo razbudio te da razgovara i da je pri svijesti.

– Potpuno se sjeća događaja i jako smo zadovoljni njegovim oporavkom – zaključuje zadarski doktor Robert Karlo.

Dječak je izvan životne opasnosti i nalazi se na Jedinici intenzivnog liječenja. Metak zračne puške pogodio ga je s lijeve strane čela, a liječnici kažu kako je imao puno sreće.

Sam diše i priča te se sjeća svega što mu se desilo tog kobnog dana. Stabilno je i izvan životne opasnosti. Zadarski liječnici ga drže na intenzivnoj njezi zbog straha od moguće infekcije. Nadaju se kako će ga u ponedjeljak, ako mu se stanje stabilizira, prebaciti na drugi odjel.

– Njemu se metak raspao u glavi i on je nakon svega toga s majkom došao u bolnicu. Stajao je na nogama i pričao s nama, a došli su bez da su zvali Hitnu pomoć. Čudo jedno, svi smo ostali u šoku – kaže dr. Karlo.

Policija pretpostavlja da se dječak ozlijedio sam igrajući se vatrenim oružjem. Njegova obitelj živi u Zadru, a dječak se puškom ranio u Pridrazi, selu četrdesetak kilometara udaljenom od Zadra. Policija još istražuje cijeli slučaj te odluke o prijavama i optužnim prijedlozima donijet će u ponedjeljak.

– Ovaj dječak je imao nevjerojatnu sreću. Imali smo slučaj Marina Orlovića od prije nekoliko dana gdje je metak, doduše drukčijeg oružja, došao na istu dubinu, ali išao je u različitom smjeru. Dječaku metak nije oštetio nijedan vitalni dio. Hoće li imati neurološka oštećenja, teško je reći, ali ništa na to ne upućuje – kaže dr. Karlo.

Zadarski liječnici su u samo 10 dana imali tri slučaja u kojima su im dovezeni pacijenti s metkom u glavi. Među njima su i Marino Orlović (49) te njegov sinčić (1) koje je upucao Zlatko Svirčić (55).

Pao s balkona

U zadarskoj bolnici dobro se oporavlja i mladić (27) koji je pao s balkona na silvestarsku noć.

– Još ćemo ga neko vrijeme držati na promatranju na intenzivnoj njezi, a onda bi trebao biti prebačen na odjel – kazao je doktor Karlo.

Na zadarskom području je još dvoje ljudi potražilo liječničku pomoć prvoga dana 2015. godine. Tijekom poslijepodneva u Kukljici na otoku Ugljanu od eksplozije petarde lakše je ozlijeđen dječak (14) i muškarac (66) iz Bile Vlake.

Roditelji pazite na djecu, ozljeda od pirotehnike je ove godine puno više

Na Staru i Novu godinu zaprimili smo i obradili 13 djece iz Zagreba i okolnih mjest u dobi od 3 do 16 godina s ozljedama od pirotehničkih sredstava, rekao nam je Zoran Barčot, specijalist dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

Doktor Barčot kazao nam je kako je najviše ozljeda od petardi i raketa. Dodaje kako su tri djeteta zbog teških ozljeda zadržana na bolničkom liječenju te su ih odmah operirali. Njima su teško stradali prsti i šake. Ističe kako će nažalost dva dječaka ostati trajno invalidi bez dijelova prstiju.

Ostala djeca liječit će se u ambulantnom procesu, a radi se o opeklinama šaka i prstiju. Primarijus Zoran Barčot kaže kako djecu najčešće ozlijeđuju petarde koje im eksplodiraju u rukama.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Šokantno!.

Tagovi: puška, metak, dječak

Izdvojeni komentari 49 komentara Pogledaj sve komentare

prije 6 sati i 35 minuta

kameni011: “Ozlijedio se igrajuci se vatrenim oruzjem” odkad je to zracna puska vatreno oruzje ??

prije 6 sati i 37 minuta

otišla: čista sreća..

prije 6 sati i 52 minute

vero1010: sreća da je malički dobro prošao… sretno! i bez oružja i pirotehnike u budućem životu

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).