ECB u sklopu programa kvantitativnog monetarnog popuštanja namjerava kupovati državne obveznice zemalja eurozone u iznosima do 60 milijardi eura mjesečno

Petak, 23. 1. 2015. u 10:24, zadnja izmjena prije 3 sata i 24 minute Piše: 24sata

DPA/PXLMario Draghi

Europska središnja banka (ECB) u sklopu svog programa kvantitativnog monetarnog popuštanja (QE) namjerava kupovati državne obveznice zemalja eurozone u iznosima do mjesečno 60 milijardi eura. Taj će proces trajati 19 mjeseci, od ožujka ove do rujna 2016. godine, a trebao bi olakšati zaduživanja te poticati investicije i potrošnju, piše Večernji.hr.

Iznos od 60 milijardi eura, koji će se svaki mjesec ubrizgavati u gospodarstvo eurozone, veći je od onoga što su tržišta očekivala.

– Kupnja državnih obveznica pruža novčani poticaj gospodarstvu u situaciji u kojoj su ključne kamatne stope ECB-a već na donjoj granici. Dodatno olakšava monetarne i financijske uvjete, dajući tvrtkama i kućanstvima mogućnost jeftinijeg zaduživanja. To bi trebalo poticati investicije i potrošnju te u konačnici pridonijeti povratku stopa inflacije prema cilju od dva posto – priopćio je predsjednik ECB-a Mario Draghi.

Euro na najnižoj razini od 2003.

Nakon što je Draghi objavio odluku, prinosi na 10-godišnje državne obveznice počeli su padati. Zahvaljujući toj odluci, države u eurozoni, ali i izvan nje, zaduživat će se jeftinije. Euro je dodatno oslabio i prvi put od 2003. godine vrijedio je 1,14 američkih dolara.

No, Draghi je opovrgao da ECB namjerno spušta vrijednost eura. Tečaj nije cilj naše politike, rekao je Draghi, koji je odbio komentirati prošlotjednu odluku Švicarske narodne banke da prestane vezivati tečaj franka uz euro, nakon čega je franak ojačao upravo u očekivanju odluke ECB-a koja će dodatno oslabiti euro.

Pročitajte više vijesti u rubrikama Svijet, Biznis.

Tagovi: zaduživanje, mario draghi, kriza, eurozona

Izdvojeni komentari 4 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 sat i 29 minuta

nuklearni fizičar: a zašto ja ili bilo tko drugi u ovoj državi ne bi mogli isto tako štampati bezvrijedni novac i kupovati robu i usluge za taj novac isto kao što to planira ovaj gospodin iz članka?

prije 2 sata i 34 minute

Dokadovako: Nisam ekonomist,ali se sjecam pocetka kraja bivse nam drzave.Stampanje love bez pokrica.SAD to radi godinama,a evoi EU pocinje slijediti mentore.Imam osjecaj da sve to nebude trajalo dugo i da nam ponovno sljede crni scenariji.

prije 3 sata i 17 minuta

svejedobro: A kaj će RH dobiti od ove mjere? Šipak

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).