Zbog pokušaja Hrvatske da uđe u jedinstveni europski prostor poznatiji kao Schengen, nekoliko obitelji iz Metkovića bit će prisiljeno na selidbu. Njihove kuće na samoj su granici s Bosnom i Hercegovinom. Država na tom mjestu planira gradnju novog graničnog prijelaza zbog potreba jačeg nadzora europske granice. Unatoč odštetama, neki od njih dom radije ne bi napuštali.

Obiteljska kuća obitelji Čotić u Metkoviću na graničnoj je liniji Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vlasnike država sada želi izvlastiti. Ovdje planira gradnju novog graničnog prijelaza kako bi Hrvatska ispunila uvjete za ulazak u jedinstveni europski prostor. No Čotići za selidbu nisu zainteresirani. “Oni su ponudili milijun 933 tisuće kuna s čim se mi ne slažemo jer smatramo da je to slaba procjena čak i sramotna za mene osobno. Nije to mala kućica pa ćemo izvlastiti čovjeka tek tako. Ipak je to kuća od skoro 400 kvadrata”, rekao je Josip Čotić.

Država im, nakon procjene vještaka nudi oko 700 eura po četvornom metru. Dio njihovih susjeda ponudu je prihvatio, no Čotići iz svojeg doma ne žele. “Jednostavno jer smatramo da je dom nepovrediv. Da vrše nasilje prema nama. Nama novci nisu bitni, bitno nam je ostati na ognjištu njegovog pokojnoga oca”, rekla je Ivanka Čotić.

Za rješavanje problema u Metkoviću zaduženo je Ministarstvo financija iz kojeg je stigao dopis o tome kako očekuju da će se sva pitanja oko izvlaštenja i naknada sa vlasnicima riješiti do kraja ovog mjeseca, a građevinsku dozvolu očekuju početkom svibnja tako da bi radovi mogli započeti do konca svibnja.

Državi je bitno ispuniti stroge šengenske uvjete. Europska komisija kreće s ocjenom hrvatske spremnosti 1. srpnja. Čak ako i ove Metkovčane država uspješno iseli, to neće biti jamstvo Hrvatskoj da će joj ostatak Europe dopustiti ulazak u Schengen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook