NATO tvrdi da je Rusija početkom tjedna rasporedila nove snage u Ukrajini. Promatrači OESS-a su primijetili kolonu 23 vojna vozila bez službenih oznaka

Četvrtak, 13. 11. 2014. u 18:57, zadnja izmjena prije 1 sat i 7 minuta Piše: Bogdan Blotnej

Reuters/PixsellPogreb tinejdžera koji je stradao od metka na igralištu u Donjecku

Više od milijun ljudi raseljeno jezbog rata na istoku Ukrajine. Pobjegli su obiteljima u Ukrajini, ali i u susjedne zemlje, rekao je u četvrtak Jens Anders Toyberg-Frandzen, pomoćnik glavnog tajnika UN-a na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti.

Taj sastanak sazvao je SAD zbog zadnjeg izvješća NATO pakta u kojem stoji da je Ruska Federacija početkom tjedna rasporedila nove snage u Ukrajini. Osim tog, uočili su velik broj tenkova i transportera, piše The Guardian. Jednako su javili i promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kako su primijetili kolonu 23 vojna vozila bez službenih oznaka. Predstavnici ruske diplomacije opovrgnuli su napade jer predstavnici NATO-a nisu izložili čvrste dokaze. Dodali su kako su umorni od odbacivanja lažnih izvještaja.

– Sukob još nije gotov. Imali smo dva seta izbora, strane su jasno suprotstavljene i tu još neko vrijeme neće biti mira – rekao nam je Igor Tabak, vojni analitičar portala obris.org. Dodao je kako Ukrajinci i dalje imaju volju vojno riješiti situaciju. Tome u prilog ide i stalno utvrđivanje ukrajinskih vojnih položaja, posebno oko gradova Luhanska, Donjecka i Mariuopola. Zbog tog bi humanitarna kriza postala još veća. Na to je prošlog tjedna reagirao i Amnesty International kad je u raketiranju Donjecka poginulo dvoje djece na igralištu.


– Obje se strane ne drže pravila i ne štite civile. Ovo je ratni zločin i slučaj treba hitno istražiti – rekao je Denis Krivosheev, direktor Amnestyja za Europu.Umjesto da održavaju primirje, susjedne zemlje naoružavaju Ukrajince i separatiste.
- Cilj međunarodne zajednice je zaustaviti sukobe, a ne naoružavati sukobljene strane – kaže Jelena Jurišić, analitičarka i profesorica na Hrvatskim studijima.

Vezani članci:

Pročitajte više o temi na stranici Kriza u Ukrajini.

Tagovi: ukrajina, sukobi, rusi

Izdvojeni komentari 26 komentara Pogledaj sve komentare

prije 57 minuta

icky: ukrajina je naje*ala tijekom svih ratova. ista stvar se dogodila i na balkanu. ukrajina je pijun među velikim igračima

prije 35 minuta

Jeronim Beethoven: Je je, jako puno ih je pobjeglo iz Donjecka, Luhanska, Donbasa i drugih gradova pod kišom granata u Rusiju.

prije 20 minuta

Mirni 100: Kaj vam nisu rekli o Krizi u UKRAJNI–>https://www.youtube.com/watch?v=fWkfpGCAAuw&list=UUEHsSWvrGVSIA63OV3J6vhA

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).