Zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu, Europska unija namjerava postrožiti kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, ali i granicama EU

Petak, 23. 1. 2015. u 09:21, zadnja izmjena prije 3 sata i 53 minute Piše: 24sata

PIXSELL

Zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu, Europska unija namjerava postrožiti kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, a najviše bi problema zbog te mjere mogle imati Rumunjska i Bugarska, piše EU Observer.

Te su dvije zemlje u EU ušle 2007. godine, a iako već dugi niz godina pokušavaju postati i dio Schengenske zone, njenih 26 članica o tome ne može postići konsenzus.

– Mi smo u situaciji očajnika, naša nastojanja da uđemo u Schengen propala su nakon onog što se dogodilo u Parizu. Zemlje poput Njemačke i Francuske nastavljaju griješiti u uvjerenju da je istok ponovno Istok – rekao je rumunjski europarlamentarac Traian Ungureanu.

“Pariz se nije dogodio zbog Schengena”

Njegove strahove potvrđuje i Carlos Coelho, portugalski zastupnik u Europskom parlamentu koji je radio na zakonskim okvirima za Schengen. On ističe da nakon događaja u Parizu članice više brinu o sigurnosti:

– Nadam se da svi shvaćaju kako ne postoji veza između slobode kretanja u Schengenskoj zoni i onog što se dogodilo u Parizu. To su teroristički napadi koje su izveli francuski državljani. No, bojim se da će zemlje članice sada biti više fokusirane na sigurnosna pitanja nego na širenje zone slobodnog kretanja…raspoloženje ne ide u prilog proširenju – kaže Coelho.

O novim mjerama već idući tjedan

Kako doznaje Jutarnji.hr, već sljedećeg tjedna na sastanku u Rigi ministri unutarnjih poslova EU raspravljat će o mjerama, među kojima će biti i ona o strogim sistematskim kontrolama putnika na graničnim prijelazima. Planirano je postrožiti kontrole na vanjskim granicama Schengenske zone (što je u slučaju Hrvatske granica sa Slovenijom i Mađarskom), ali i vanjskih granica EU, a tu je poglavito riječ o hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, ali i Srbijom.

Najnovije bi mjere mogle izazvati gužve na graničnim prijelazima između Hrvatske i svih susjednih zemalja. Hrvatska još nije članica Schengenske zone, a članstvo namjerava zatražiti 1. srpnja 2015. godine.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: schengenska zona, schengen, granični prijelaz

Izdvojeni komentari 35 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 sat i 35 minuta

spalato60: Znaći ponovno građani drugog reda?

prije 4 minute

PRCO: Pocetak kraja EU kakvu su neki zamisljali i stvorili a moje misljenje je i dalje da je prava EU ona proizasla iz EEZa tj.12 zemalja a sve ostalo je nesto drugo.

prije 1 sat i 17 minuta

ilmare: I sad ?? Opet nema “otvorenih” granica … Još gore je ,nego prije…

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).