Ipak, iako ga se u više slučajeva neuspješno teretilo za ucjene, iznude, reket i slična nedjela niti jedna prijava protiv Sinovčića do sada nije proistekla od posebnog policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala koji je u utorak neizravno potvrdio da ga, zajedno s još šest osoba među kojima su navodno i neki zadarski poreznici, sumnjiči za više koruptivnih kaznenih djela poput zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja te prijevare u gospodarskom poslovanju.

Reno Sinovčić

U više medijskih istupa Sinovčić je s ponosom govorio da je sjeme svog pozamašnog imetka stekao još u socijalizmu jer je prije 1990. dnevno zarađivao i do 80 tisuća tadašnjih maraka ulovom i prodajom ribe.

Uhićen je Reno Sinovčić i još 6 osoba – Pronevjerili 10 milijuna kuna?

Kada se 2004. našao na Nacionalovu popisu 50. najbogatijih Hrvata opisan je kao “kralj ribe na Jadranu”, ali i jedan od većih ulagača u nekretnine u zadarskom kraju.

No, upravo su nekretnine, po tvrdnjama Sinovčiću nesklonih političara i lokalnih medija, bile jedan od njegovih najspornijih djelatnosti, a sve je započelo još za vrijeme rata navodnom krađom imovine Zadrana srpske nacionalnosti. U Novigradu, gdje je počeo kao ribar, a kasnije postao HDZ-ov predsjednik Općinskog vijeća, sumnjičilo ga se za nezakonitu prodaju općinskog zemljišta.

Od ribe do nekretnina, politike i medija

Njegovo se ime spominjalo i u zadarskoj Aferi Hypo, u kojoj se skupinu Zadrana, među kojima je navodno bio i njegov politički zaštitnik, HDZ-ov dužnosnik Božidar Kalmeta, sumnjičilo za pranje novca.

Taj je slučaj, kako su pisali lokalni mediji, navodno stopiran iz vrha policije i državnog odvjetništva, a zbog njega je umirovljen i načelnik zadarske kriminalističke policije Antun Novoselović, kojega je Sinovčić, kao nezavisni vijećnik s govornice Gradskog vijeća u svibnju ove godine optužio za silovanje samohrane majke.

Odbacujući optužbe Novoselić je kazao da Sinovčića zna iz vremena dok je istraživao “određene kriminalne radnje” te podsjetio da uglavnom zbog klevete protiv njega vodi tridesetak postupaka.

Kao nezavisnog vijećnika Sinovčića je nedavno još jedan kolega iz vijećničkih klupa Marko Pupić Bakrač, koji godinama govori da Zadrom vlada kriminalno-interesna politička hobotnica, povezao s dvije eksplozivne naprave što je pronašao u dvorištu svoje kuće. No, Sinovčić je na kolegine tvrdnje da je eksploziv shvatio kao upozorenje odgovorio kako ne isključuje mogućnost da je Pupić Bakrač sam sebi postavio bombe u želji da ispadne žrtva.

Još iz vremena dok se bavio prodajom ribe Sinovčić je, po tvrdnjama lokalnih medija, zadržao kontrolu nad zadarskom ribarnicom, posjeduje ribogojilište i zaštitarsku tvrtku, a navodno je i neformalni šef NK Zadra, u kojem se službeno vodi tek kao vanjski suradnik. Još od kraja 90-tih povezivalo ga se s namještanjem nogometnih utakmica, a posljednje uhićenje, prema neslužbenim informacijama, uslijedilo je među ostalim i zbog poreznih nepravilnosti u NK Zadru.

Osim tjednika Zadarski regional i internetskih portala, posjeduje i lokalnu televiziju VOX, a navodno ima utjecaj na više lokalnih radio postaja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook