Mika Špiljak i Josip Perković navodno su izabrali Tuđmana da stvori državu i spasi udbaše od rumunjskog scenarija, masakra poput onog kojeg je doživio Ceausescu

Utorak, 28. 10. 2014. u 12:00, zadnja izmjena prije 1 sat i 57 minuta Piše: Boris Rašeta

24sataSlika na knjizi “Tuđman i Perković”

Krimić. Raspad Jugoslavije i osamostaljenje Hrvatske nisu samo štura politička povijest nego, kao u romanima Dostojevskog – najboljim primjerima žanra – grandiozne političke promjene služe kao kulise uzvišenim ili podlim osobnim pothvatima dok se potresne ljudske drame odigravaju u ambijentima crne kronike. Raskoljnikov iz “Zločina i kazne” ubija staricu gledajući jednim okom Napoleonovu svjetsku revoluciju; likovi iz “Bjesova” čine najniže zločine u ime uzvišenih ciljeva, najavljujući Staljinovu epohu. Ništa nije fantastičnije od stvarnosti, kaže ruski pisac.

To isto, životno poetsko načelo, vrijedi i za slučaj Stjepana Đurekovića, brutalno ubijenog emigranta oko čijeg se trupla posložio roman napetiji od bilo koje fikcije, čiji se rasplet nazire tek trideset godina nakon njegove smrti… Nafta, politika, ljubavnice, skupa odijela i luksuzni automobili, romani, raspad jedne i stvaranje druge države – sve je tu.

Knjiga Orhideje Gaure Hodak “Tuđman i Perković” žanrovski ne pripada krimićima nego političkoj ili povijesno-političkoj publicistici, ali prema naravi svoga predmeta – a u središtu priče stoji teško ubojstvo – ona to jest. U fokusu radnje je ubijeni emigrant, bivši direktor Ine oko kojeg se vrte svi događaji.

Njemačko tužiteljstvo tvrdi, a sud je tu teoriju prihvatio i u presudi Krunoslavu Pratesu, da je priča tekla ovako. Stjepan Đureković, direktor u Ini, pomagao je Vanji Špiljku i Vjeki Santriću da, 1981. i 1982 godine, u vrijeme velikih nestašica nafte u Jugoslaviji, na slobodnom tržištu kupuju taj energent za jugoslavenske potrebe. Špiljak je, tvrde Nijemci, prodavače nafte nagovarao da deklariraju višu cijenu od one koja je stvarno vrijedila na tržištu, pa bi takav račun fakturirali u Inu, a razliku bi podijelio sa svim sudionicima u poslu. Današnjim rječnikom rečeno, Špiljak se “ugrađivao” u cijenu. Dio provizije išao je njemu i Santriću, dio Đurekoviću (manji), a dio prodavačima nafte.

Vanja Špiljak i Vjeko Santrić tako su zaradili milijune dolara. Tajna policija je, međutim, primijetila da se nešto zbiva pa su počeli istragu. Mika Špiljak, vodeći hrvatski komunist nakon Bakarićeve smrti, to je doznao pa se uplašio da bi Đureković mogao propjevati, jer osobno nije bio jako involviran.

Špiljka je zabrinjavala mogućnost da Đureković postane nešto nalik na ono što danas nazivamo “pokajnikom”. Ako bi Đureković progovorio o malverzacijama, sin bi mu završio u zatvoru, a njegov bi politički uspon bio prekinut.

>>> Više pročitajte u Expressu

Tagovi: stjepan đureković, josip perković, express

Izdvojeni komentari 9 komentara Pogledaj sve komentare

prije 19 minuta

ModerniPolitičar: Rastao je 1988/89. godine, i to ubrzano, Miloševićev srpski nacionalizam. Hrvatski narod uviđa opasnost od strane jugosrpskih nacionalista. Franjo Tuđman uviđa povoljan trenutak okupljanja hrvatskog naroda i trenutak ostvarenja tisućljetnog sna Hrvata o neovisnoj Hrvatskoj. Osniva se HDZ. Oko Tuđmana i HDZ-a sjatio se veliki dio hrvatskog naroda. Hrvatski dio vrha UDBE shvatio je da je odnio vrag šalu te se približili Tuđmanu i HDZ-u. Tuđmanu je prijetila likvidacija od strane Jugo-UDBE i vojnog vrha JNA. Tuđman je prihvatio infrastrukturu hrvatske UDBE – na putu stvaranja neovisne Hrvatske. A Udbini ljudi su tako na neko vrijeme sebi obezbijedili odgodu kaznenog gonjenjenja. U studenom 1992. godine Tuđman Franjo je udaljio Udbaše s vodećih državnih funkcija. Ali Udbini suradnici su poneke ljude iz Udbe tajnovito ponovo vratili u službu, u svoje državne Urede. To su uglavnom bili suradnici – izdajnici zbog čije je izdaje i bilo likvidirano 68 hrvatskih emigranata. Naprimjer: Perkovića je štitio Šušak.prikaži sve

prije 23 minute

djkicks: Nisam znao da čovjeka koji ukrade i pobjegne iz zemlje zovu emigrantom.

prije 42 minute

dundu: tko je imao motiva.hađurekovič je pobjegao s milionima maraka.a kad lopov pobjegne s tolikim parama,ne treba motiv.i nijeon nikakav hr emigrant nego razbojnik

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).