Pasi Saldberg stručnjak je za obrazovanje i reforme obrazovnih sustava. Njegova knjiga ‘Finske lekcije’ otkriva tajne uspjeha najboljeg obrazovnog sustava u svijetu

Petak, 31. 10. 2014. u 10:00, zadnja izmjena prije 1 sat i 8 minuta Piše: Rosana Stojmenović

screenshot/YouTubePasi Sahlberg

Svakog dana od ponedjeljka 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Pasi Sahlberg ugledni je finski pedagog i znanstvenik koji se bavi proučavanjem edukacije i sustava obrazovanja u svijetu. Stručan je za pitanja odgoja, probleme u obrazovanju i obrazovne politike zemalja. Autor je mnogih predavanja i više od stotinu publikacija, a njegova knjiga ‘Finske lekcije: Što svijet može naučiti iz obrazovne promjene u Finskoj?’ osvojila je nekoliko nagrada.

Bivši je ravnatelj Centra za međunarodnu mobilnost i suradnju u Helsinkiju. Trenutačno radi kao gostujući predavač na Sveučilištu Harvard. Predaje i na Sveučilištima u Helsinkiju i Ouluu.

Surađivao je s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvitak, Svjetskom bankom, Europskom unijom te s vladama više od 50 država svijeta koje je savjetovao o obrazovnim politikama te davao smjernice za reforme u obrazovanju.

Izvor: www.pasisahlberg.com

Lekcije iz Finske

Jedna od glavnih postavki koje Sahlberg ističe kao značajku uspjeha finskog školstva jest ulaganje u jednakost. Slijedi manje obveza za učenike, ali i jasni kriteriji kod zapošljavanja učitelja i profesora.

Sahlberg u prezentacijama knjige predstavlja tri vodeće lekcije finskog sustava obrazovanja:

1. Učitelji trebaju biti vođe, a ne sljedbenici

2. Kvaliteta dolazi s jednakim mogućnostima

3. Sustav treba graditi na provjerenim politikama, a ne o propalim modelima reformi

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

[video: 990236 / obrazovanje, pasi saldberg]

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: bolje obrazovanje, pasi sahlberg, obrazovanje

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).