Gašenje prerade nafte u rafineriji dogodit će se u četvrtak jer još ima sirovine za primarnu proizvodnju, a ostala proizvodnja ugasit će se dok se potroše zalihe

Srijeda, 14. 1. 2015. u 08:30, zadnja izmjena prije 3 sata i 53 minute Piše: 24sata

Petar Glebov/PIXSELLIlustracija

Gašenje prerade nafte u Sisačkoj rafineriji najavljeno za srijedu dogodit će se u četvrtak jer još ima sirovine za primarnu proizvodnju, a ostala proizvodnja ugasit će se dok se potroše zalihe, što znači do kraja mjeseca.

Prvi se put dogodilo da Ina nije osigurala sredstva kao ni planove proizvodnje za ovu godinu u toj rafineriji. Radnici strahuju da je nepostojanje planova za ovu godinu prvi korak u ostvarivanju MOL-ova plana o zatvaranju pogona u Sisku, javlja HRT.

‘Vrijeme je za uzbunu’

– Ne postoji plan prerade za ovu godinu, ne postoje investicijska održavanja, ne postoje kapitalne investicije. Sve to je nula i sve to nas navodi da su sa strane MOL-a sisačku rafineriju već prekrižili i zatvorili. Vrijeme je za uzbunu nas radnika, INA-e, ali i cijele države – poručio je Predrag Sekulić, koordinator Stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak.

Sekulić traži od Vlade da se konačno jasno izjasni o hrvatskim nacionalnim interesima i energetskoj budućnosti kako Rafinerije Sisak, cijele Hrvatske, tako i Rafinerije Rijeka i domaćih nalazišta nafte. Dodao je kako pitanje Rafinerije nafte Sisak nije pitanje samo njezinih radnika, prenosi Media Servis.

– Ne radi se samo o 800 ili 900 radnih mjesta koji su direktno vezani za Rafineriju Sisak već o brojnim kooperantima, radi se o 15, 16 tvrtki. Isto tako radi se o cijeloj privredi grada i mnogim našim obrtnicima koji ne vide svoju budućnost u ovome gradu u slučaju zatvaranja Rafinerije Sisak – dodao je.

Proizvodnja koncentrirana na riječku rafineriju

Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okružju, a u međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, gdje je nastavak prerade nafte planiran tijekom prve polovine veljače, kažu u Ini.

Ističu i da su za Rafineriju nafte Rijeka Uprava i Nadzorni odbor Ine odobrili pripreme za znatnu investiciju u tehnologiju obrade teških ostataka.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Biznis.

Tagovi: sisačka rafinerija, proizvodnja, prerada nafte, ina-mol

Izdvojeni komentari 85 komentara Pogledaj sve komentare

prije 4 sata i 41 minutu

lud-noramalan-zbunjen: Gdje je Vrdoljak? prošle sedmice kad je mislio da može pomoći Josipoviću izišao je na TV i rekao da to nije istina,što se je promjenilo? Naj veći pljačkaši države su članovi HNS-a,sa biračkim tijelom od 1,3% imaju 14 zastupnika 4 ministra,HEP i mnoge druge državne firme.

prije 4 sata i 46 minuta

jorgovanjorgovan: kad su bile dionice INE mislim dok ih niste prodali i potrosili bili ste tako sretni

prije 4 sata i 42 minute

iustitia: Zbog uhljeba su prodali i zatvorili INA-u. Sada je kasno plakati. Ovo je tek početak kraja.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).