Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

Nedjelja, 14. 12. 2014. u 16:30, zadnja izmjena prije 2 sata i 25 minuta Piše: 24sata

24sataIlustracija

Djeca nisu usmjerena na ono što će trebati

Kad će se više nešto promijeniti? Zar rezultati nisu dovoljan pokazatelj kako je ovo što djeca danas moraju učiti zastarjelo? Djeca nisu usmjerena osim ako se sama ne usmjere, ali pritom će ostatak gradiva stagnirati i nazadovati. Znači, svi uče isto, pa netko razumije, a netko ne. Nadareni se dosađuju, dobivaju jedinice jer se okreću na satu, a to im na kraju utječe na prosjek, dok oni manje nadareni pokušavaju pohvatati gradivo. Vremena za objašnjavanje nema, pa im ostaju repeticije.

inace moj dobar prijatelj

Tko sluša na satu, taj svlada gradivo

Svako gradivo se treba učiti od početka. To je izrazito teško postići na nastavi koju sluša od 25 do 30 učenika. Uz to, djeca ne paze što nastavnik govori, nego vrijeme provode na društvenim mrežama.

Nastavnik matematike čita iz knjige primjere i djeci ništa ne objašnjava. Kroz to u školi prolazi moje dijete.

Imaju i dopunsku nastavu te se održava jedino ako nastavnika neki učenik zaustavi na hodniku i upita za pomoć. No to je uglavnom nemoguća misija jer se nastavnik uvijek nekamo izmigolji da ga učenik ne može naći. U moje vrijeme nisi mogao ići doma dok nisi shvatio matematiku kod naše učiteljice i na taj način joj se do neba zahvaljujem jer s tim znanjem danas pomažem svojem djetetu. Drugi problem je što se svako gradivo treba učiti od početka, a treba savladati svaki dio gradiva jer se gradivo nadovezuje na prethodno naučeno. A to je teško postići na nastavi koju sluša od 25 do 30 učenika jer je često potreban individualan rad s učenicima. Jedino rješenje je rad kod kuće, tj. forsiranje roditelja na boljim ocjenama iz tih predmeta, te pomoć roditelja ako je potrebno. Treći problem je što puno djece ne pazi na satu, nego vrijeme provodi tipkajući na društvenim mrežama.

polaris

Bacamo knjige i ponašamo se kao pijani milijunaši

To je ludilo, razred A i razred B nemaju istu knjigu jer je drugi autor. To je jedan od jačih lobija kod nas. U Njemačkoj se knjige vraćaju više od 40 godina, na posljednjoj stranici potpiše se đak i krajem godine se školi vrati knjiga. Moj brat je imao knjige stare devet, a ja pet godina godina, i to u jednoj bogatoj Njemačkoj. Ponašamo se kao pijani bogataši, pa kad završi godina, knjige se bacaju u kantu.

gvendilin2

Idu na instrukcije jer misle da je tako lakše naučiti

Lakše je djeci otići na instrukcije nego redovito slušati na satu. A gradivo nije preteško da se ne bi moglo savladati uz nekoliko sati instrukcija. Pa misle čemu se pretjerano mučiti?

Nives Zlatko Horvat

Knjige su loše kvalitete i brzo se počnu raspadati

Ludilo oko tiskanja novih knjiga je isključivo radi jakog lobija koji inače ne bi imao što tiskati. Knjige su nekvalitetne. Moje dijete čuva knjige, ali ni nakon dva mjeseca knjiga se raspala.

Medici

Idu šarlatanima koji rade na crno i ništa ne nauče

Moja tvrtka deset godina radi instrukcije, ali nismo se obogatili. No ljudi koji dođu kažu da su tisuće kuna ostavili šarlatanima. I uglavnom nije bilo rezultata sa šarlatanima.

Nada Magazin

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: glas naroda, bolje obrazovanje

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 sat i 4 minute

SUSSIE: Sva djeca ne bi trebala učiti gradivo na istom nivou jer su vrlo različitih interesa i sposobnosti. Ne bi ih trebalo strogo dijeliti u odjeljenja nego ako ima djece za 2 odjeljenja podijeliti prema sposobnostima. Tako bi jedna učiteljica okupila one koji mogu i žele raditi matku na VIŠEM nivou. Druga bi radila s ostalima niži nivo, osnovne sadržaje. Drugi sat druga podjela prema interesima i sposobnostima za hrvatski jezik. Takav rad djeca bi lakše pratila jer bi radili prema sposobnostima a državu ne bi to koštalo ni lipu više. Još bih samo komentirala dopunsku nastavu. Kod nas u višimrazredima profesori uglavnom moljakaju i nagovaraju učenike da dođu, a oni se izvlače jer im se neda. Mada taman da i redovito dolaze, to je preslab rad jer jedan profesor dobije JEDAN SAT TJEDNO ( dakle 4 sata mjesečno) za rad sa svim učenicima kojima predaju…dakle matematiku ne radi s 2-3 učenika jednog razreda nego sa više njih različite sadržaje. Dopunsku nastavu trebalo bi organizirati za učenike kojite že svladavaju gradivo SVAKI DAN JEDAN SAT . Sve ostalo je premalo.prikaži sve

prije 31 minutu

inace moj dobar prijatelj: upravo tako,djecu triba usmjeriti prema interesima,odnosno zanimanju za neki predmet,a ne da svi uce isto,njihov talent se tu gubi..isto tako u nizim razredima opisne ocjene za glazbeni,tjelesni i likovni,jer nije svako dite spretno,nije svako dite umjetnik niti glazbenik.o bacanju knjiga necu niti govoriti,sramotno je.ucitelje triba malo vise educirati o “novostima”u obrazovanju,i svakako psiholog bar jedan sat u tjednu doci u razred i razgovarati o ponasanju i bontonu,jer ima neodgojene dice i dice koja tlače drugu dicu,koja ometaju nastavu,a kraju krajeva i radionice za roditelje!moraju se postaviti granice,vise komunikacije izmedju dice i profesora..roditelja i profesora..zar je to tako tesko?prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).