Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

Ponedjeljak, 15. 12. 2014. u 17:00, zadnja izmjena prije 2 sata i 9 minuta Piše: 24sata

Duško Jaramaz/PixsellIlustracija

Dajte djeci da budu djeca

Gledam prvašiće koji ne znaju držati škare i rezati te bojiti unutar sličica. Dajte djeci da budu djeca. Zbog tehnologije i činjenice da djeca s tri godine dobiju laptop u ruke umjesto da im se čita, smišlja zajedno s njima završetak priče, imamo djecu koja ne znaju napisati sastavak jer im samo kažete da nešto zamisle i opišu, a oni traže smjernice i pitanja. Djeci treba razvijati maštu i motoriku jer će samo tako izrasti u pametne ljude.

Klinkica

Uče isto gradivo, ali nemaju iste kriterije

Meni ovo naše školstvo uopće više nije jasno, a o predmetima u osnovnim školama i težini gradiva nema smisla ni govoriti.

O nastavnicima, svaka čast iznimkama, ali imam osjećaj da su došli toliko iskompleksirani i nisu realni ni malo. Zar nije bit školstva dijete naučiti, a ne bombardirati s nečim tipa likovnog ili glazbenog. Pa zar sva djeca trebaju znati crtati i pjevati? Onda im ta ocjena kvari prosjek jer nisu otpjevali kako treba, a to što su naučili tekst pjesme nema veze. Uopće nisu poticajni. A o školama da i ne govorim. Pa zar država ne može omogućiti papire i ostale potrepštine? Zar nije dovoljno da kupujemo knjige koje nisu baš jeftine? A o razlikama škole do škole da i ne govorim. Isto gradivo, drugi kriteriji i ocjenjivanja i znanja. Pa zašto uništavate našu djecu? Zar ovo nije ista država?

Maja Split

Znanje se ne cijeni, zato ništa ne valja

Sve dok se znanje ne bude cijenilo u ovom društvu, u ovoj zemlji nećemo imati bolji sustav obrazovanja niti ćemo imati pristojno plaćene ljude koji nam djecu uče znanjima i vještinama koji će im valjati u budućem životu

Da bi školstvo bilo uspješno, odnosno da bi djeca bolje i jasnije učila i naučila, jedan od najvažnijih karika je učitelj, nastavnik i profesor.

No u kakvim uvjetima rade? Nitko ih ne pita što bi trebalo napraviti da se školstvo unaprijedi, o programima i o tomu što bi djecu trebalo učiti, nitko ih ne pita. Nekad su bili autoriteti koje su djeca poštivala, ako ih se već nisu plašila. No danas rade u takvim uvjetima da im se neodgojeni klinci smiju u lice, provociraju ih, a neke čak i napadaju. Sjećam se kraj 1980-ih kada je jedan učenik napao profesoricu u školi, momentalno je bio izbačen iz škole. Danas se sastaju vijeća, ministar saziva radne skupine, samo da bi se i takve neodogojene pitalo što oni imaju reći u svoju obranu.

Danas je, zapravo, učiteljski posao do te mjere srozan da čak i oni koji nemaju pojma o sustavu obrazovanja osjećaju poriv da bi ih kritizirali pa čak im smanjivali plaće. Sve dok se znanje ne bude cijenilo u ovoj zemlji, u ovom društvu, nećemo imati bolje obrazovanje, nećemo imati pristojno plaćene ljude koji nam djecu uče znanjima i vještinama koji će im valjati.

Mirka

Koristite novu tehnologiju, ali je ne namećite

Nemam internet ni printer, ali imam laptop koji sam dobila na poklon. I stalno nam govore skinite to s interneta, isprintajte, a kad im to kažem, samo se počnu smijati.

petra1105

Otkrijte kako stati na kraj nasilju u školi

Smatram da je nasilje u školi dosegnulo vrhunac.Kako pokušati smanjiti nasilje i kako pokušati pomoći učenicima na kojima se vrši nasilje postaje složen problem.

una1

Ako ima previše negativnih ocjena, kriv je nastavnik

Kad 26 učenika 3. razreda piše dva testa iz matematike u dva tjedna i oba puta dobiju samo dvije pozitivne ocjene, ne može se govoriti o tome da djeca nemaju radne navike.

Amalka

Tko stalno radi nered, treba biti izbačen iz škole

U privatnim školama djecu koja rade nered, koja se tuku ili rade još neke gore radnje prvo se opomene, a ako to ne prestaje, slijedi izbacivanje iz škole. Pa se ti snađi.

herc990

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: glas naroda, bolje obrazovanje

Izdvojeni komentari 1 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 sat i 39 minuta

SUSSIE: Jednostavno ne vjerujem da se neki čude što djeca uče pjevati i crtati. Prvenstveno u odgojnim predmetima dobijaju poticajne ocjene više prema trudu nego prema sposobnostima. I upravo im te ocjene podižu prosjek. I ta područja važna su u djetetovom razvoju.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).