Od nadležnog državnog odvjetništva zatraženo je da se Predsjedniku odredi pritvor, kao i mjere opreza zabrane obavljanje dužnosti predsjednika Republike Hrvatske

Petak, 12. 12. 2014. u 11:46, zadnja izmjena prije 1 sat Piše: VLM

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELLVladimir Gredelj

Nakon zahtjeva kojeg je 8. prosinca uputio Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti držanja biste Josipa Broza Tita u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, odvjetnik Vladimir Gredelj danas je nadležnom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

Kako je pojasnio u priopćenju medijima, kaznena prijava podnesena je ”zbog činjenice da držanjem biste Josipa Broza Tita Ivo Josipović postupa protuustavno, pribavljajući pri tome imovinsku i neimovinsku korist čime su ispunjena bitna obilježja kaznenog djela iz članka 291. st.2. Kaznenog zakona – Zlouporaba položaja i ovlasti”.

Od nadležnog državnog odvjetništva zatraženo je da se Predsjedniku odredi pritvor, kao i mjere opreza zabrane obavljanje dužnosti predsjednika Republike Hrvatske budući da je javno izjavio da bistu iz Ureda Predsjednika neće maknuti čime je ”ukazao na postojanje ozbiljne opasnosti da bi mogao ponoviti navedeno kazneno djelo”.

– Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je dana 22. lipnja 2014. godine (na dan obilježavanja antifašističke borbe) javno, bez ikakve zadrške i gotovo ponosno izjavio da u svom uredu drži bistu predsjednika Josipa Broza Tita – predsjednika bivše SFRJ i jednog od najpoznatijih predstavnika totalitarnog režima te da bistu ne namjerava maknuti iz Ureda Predsjednika jer je ona tamo bila i prije njega pa će onda biti i nakon njega. Ovakvom izjavom javnost je došla do saznanja da je Predsjednik počinio kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti – navedeno je u obrazloženju kaznene prijave.

Istaknuto je i da ”držanjem biste Josipa Broza Tita Predsjednik koketira s njegovom ličnošću i zločinima te iskazuje svoje ideološko opredjeljenje usmjereno na rehabilitaciju bivšeg režima iako je u demokratskom društvu nužno eliminirati svaku simboliku, pojmove i likove koji izravno asociraju na jugokomunistički režim i njegovu glorifikaciju”.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: vladimir gredelj, kaznena prijava, ivo josipović

Izdvojeni komentari 42 komentara Pogledaj sve komentare

prije 50 minuta

dinosaurus: Moj Gredelju, pravo i politika ne idu skupa…. trebaš se odlučiti.

prije 57 minuta

lotus: Udruga odgovornih građana: Tražimo pravomoćnu presudu HDZ-u, kao i brisanje iste iz registra stranaka. Automatizmom!

prije 1 sat i 31 minutu

zof: Koliko se sjećam, ovaj lik je neko vrijeme bio predsjednik udruge sudaca. Najbolji od najboljih.. To sve govori o tome kakvo nam je pravosuđe..

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).