Sudac Ivica Veselić smatra da je Ivan Poljaković smio izjaviti ‘Homoseksualnost je bolest’ u kontekstu političke tribine. Bilo bi drugačije da je to rekao kao predavač

Ponedjeljak, 01. 12. 2014. u 23:16, zadnja izmjena prije 2 sata i 44 minute Piše: 24sata

unizd.hrIvan Poljaković

Sudac Ivica Veselić sa Županijskog suda u Zagrebu odbio je zahtjev udruge za ljudska prava “Socius” da se profesora Ivana Poljakovića kazni sa 30.000 kuna temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije. Naime, oni su ga tužili zbog izjave ‘Homoseksualnost je bolest‘, no sudac je presudio kako je takvu izjavu dopušteno reći u kontekstu političke tribine kako je to Poljaković i izjavio u studenom 2012. godine. No drugačije bi bilo, kaže sudac, da je to rekao kao predavač pa da to utječe na odluku tko bi mogao biti zaposlenik ili student fakulteta, javlja Večernji list.

Za suca tu nije riječ o diskriminaciji, već o stavu koji se temelji na korištenju prava na slobodu izražavanja koje nije u suprotnosti s Ustavom, zakonima RH i Europskom konvencijom. Profesor je odlukom rektora Ante Uglešića bio i suspendiran, ali je intervencijom odvjetnika Darija Čehića, koji ga je zastupao i na sudu, to ubrzo ukinuto.

Zaštitivši jedno od temeljnih ljudskih prava, sudac je obrazložio: “Sloboda izražavanja znači pravo svakog pojedinca reći što misli i u što vjeruje da je istina, to je pravo biti sam u mišljenju i to je pravo biti u krivu.”

Socius se može žaliti Vrhovnom sudu.

Vezani članci:

Tagovi: ivan poljaković, homoseksualnost, homofobija, diskriminacija

Izdvojeni komentari 11 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 36 minuta

mcyanko: Živio sudac

prije 2 sata i 38 minuta

Istinski Istinozboritelj: Homoseksualnost je bolest i točka

prije 2 sata i 31 minutu

tessa 10: Prevladao glas razuma, bravo sudac.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).