U Francuskoj, ali i u BiH te Albaniji, stari vojni objekti su turističke atrakcije. No, u Hrvatskoj baš i ne. Otkrivamo kakve tajne kriju vojne utvrde iz prethodnih ratova

Utorak, 02. 12. 2014. u 12:00 Piše: Tina Barbarić , Rozeta Bogeljić , Mak Jovanović , Igor Vikić , Hrvoslav Pavić , Franjo Lepan , Danica Plantak

Željko Mršić/PIXSELL

Budući da se bunkeri rasuti diljem Hrvatske vežu pretežno uz teška, mračna vremena, uz domaći nacifašizam i pavelićanstvo, primjerice, neki su uvjereni da su ta zdanja ruglo koje treba zaboraviti, čak i ukloniti. I zaista, unatoč boljim primjerima, situacija jest takva. Bunkeri su redom u prilično lošem stanju, iako postoji i druga strana medalje, ona koju su, recimo, predstavile Albanija i BiH.

Umjesto da zapušteni šire zadah smrti i propadanja, tamo su bunkeri dobili novu namjenu. Postali su, naime – turističke atrakcije. 
U priobalnom albanskom gradu Tale, oko 50 kilometara udaljenom od Tirane, tako se velebna bunkerska zdanja, njih 750.000, nastalih tijekom komunističkog vođe Envera Hodže, naveliko razvikavaju.

Slično je situacija i u Konjicu gdje stari Titov bunker promoviraju kao meku za turiste. Francuska je još posebna priča. Tamo je čuvena linija Maginot, sustav utvrda duž istočne državne granice od Švicarske do Belgije, kako govori umirovljeni vojni inženjer i časnik Rajko Samueli Kačić, primjer kako se to s ratnom ostavštinom radi.

– Sagrađena je između svjetskih ratova i dobrim je dijelom restaurirana. Na ulazu vas dočekuju kustosi u odorama francuske vojske iz onog vremena te vas, uz priču, vagonetima provode kroz sobe s generatorima, telefonima, prehranom, posudama, natpisima, svime iz onog vremena. Obrću se tisuće eura, dolaze ljudi iz cijelog svijeta i ostaju zateknuti sudbinama vojnika koji su tu boravili – kaže Kačić.

>>> Više pročitajte u Expressu

Tagovi: express, bunkeri

Izdvojeni komentari 4 komentara Pogledaj sve komentare

prije 26 minuta

kosmopolit: Hrvatska ima muzeje u bunkerima… Tako je imao Vidošević svoj, Bandić svoj, Sanader svoj… sigurno ima i Kalmeta svoj bunkerčić sa umjetninama itd… Ne samo da su dobro uređeni i održavani nego su sigurno i najvrijedniji..

prije 35 minuta

zviranjek: Kako da im mi pričamo o povijesti bunkera kad svaka vlada i svaka stranka ima drugu povijesnu istinu

prije 43 minute

Garzia: bio sam u jednom bunkeru, u Rovinju, na brdu kod one crkve, prekrasan je pogled iz bunkera na otvoreno more, ali unutra ima svakakvih kutija od tableta, igli,žalosno

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).