Da je Grčka djelovala u skladu sa Schengenom, ne bismo trebali ovakve mjere – rekao je mađarski šef diplomacije optuživši Grčku i Hrvatsku da uzrokuju probleme

Srijeda, 23. 9. 2015. u 21:55 Piše: 24sata

Grgo Jelavić/PIXSELLPeter Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da je njegova zemlja izložena napadima Zorana Milanovića te mu poručio da predizbornu kampanju vodi u Hrvatskoj i ne uvlači u nju Mađarsku. U razgovoru za HRT pozvao je na komunikaciju među državama i obranu europskih granica:

– Planiramo podići fizičku zapreku na mađarsko-hrvatskoj granici gdje je to potrebno, na mjestu na kojemu val izbjeglica prolazi kroz Mađarsku. No, ova ograda nema veze s Hrvatskom i Mađarskom, nema veze s Hrvatima i Mađarima, kao što ni ograda između Srbije i Mađarske nema veze s bilateralnim odnosima – rekao je Szijjarto spočitnuvši Hrvatskoj što je vlak u Mađarsku poslala bez da je o tome obavijestila tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Nije bilo u redu da smo iz izjave za javnost vašeg premijera morali doznati da ćete sve pustiti da prođu – kaže Szijjarto.

On upozorava da smo suočeni s masovnom migracijom te da se granice moraju braniti. Za trenutačnu situaciju najviše optužuje Grčku, ali i našu zemlju:

– Da je Grčka djelovala u skladu sa schengenskom regulativom, ne bismo trebali ovakve mjere – dodaje Szijjarto.

Szijjarto je već ranije upozorio da Grčka i Hrvatska uzrokuju ozbiljne probleme Mađarskoj i Srbiji, uključujući i gospodarsku štetu,

– Budimpešta i Beograd žele učvrstiti gospodarsku suradnju – rekao je mađarski ministar zahvalivši Srbiji što nije podlegla “pritiscima i ultimatumu Hrvatske” koja od nje traži slanje izbjeglica izravno u Mađarsku.

Pročitajte više o temi na stranici Izbjeglička kriza.

Tagovi: srbija, peter szijjarto, mađarska, izbjeglice

Izdvojeni komentari 274 komentara Pogledaj sve komentare

23.09.2015., 22:12

prajdali: Sada je jasno kao dan ! Postoji dogovor Srbije i Mađarske da se Hrvatska naprosto zaguši izbjeglicama.Ovo Srbiji i Vučiću treba vratiti sa kamatama.

23.09.2015., 22:14

dica su tvoja uvik uz tebe: ja sam mjesec dana govorio ovoj vladi na facebooku, molim vas zašitite granice, stavite ogradu, ova kriza će doći i do nas! i ništa, kažu da smo mi kulturni i fini europljani te da neće stavljati ogradu u 21stoljeću!!! šta će se dogoditi kada mađari sutra ili prekosutra odluče ne primati izbjeglice??? vi iz 24 sata zašto stavljate samo slike dice i žene, 95% su slike male dice i žena, a 80% muškaraca se tamo nalazi. napišite kako se djevojke u austriji boje prići željezničkom kolodvoru jer su napadaneprikaži sve

23.09.2015., 22:14

trumpet: Znači priznajete da Srbija planski prebacuje migrante na Hrvatsku granicu što Vučić

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).