Gorivo, tjelohranitelja pa i ski kartu, za Vladu Dominića financirao je MUP. Dominić je i na konferenciju u Moskvi došao u pratnji tjelohranitelja što je naljutilo i Putina

Srijeda, 01. 4. 2015. u 19:00, zadnja izmjena prije 10 sati i 45 minuta Piše: Snježana Flegar , Helena Tkalčević

anto Magzan/PIXSELL

Ministar zdravlja Siniša Varga nije jedini koji je na račun građana otišao na skijanje. Još se afera iz prosinca nije ni ohladila, a u siječnju je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić službenim automobilom i s tjelohraniteljem otišao na sedmodnevno skijanje u inozemstvo.

Poveo je, naravno, i obitelj, suprugu policajku i njihovo posvojeno dijete. Trošak goriva, cestarinu, smještaj u hotelu za tjelohranitelja, pa i njegovu ski kartu, platio je – MUP.

– Glavni ravnatelj policije štićena je osoba treće kategorije. Nije ni približno u rangu premijera ili predsjednice države, i takvi privatni izleti službenim automobilima i s tjelohraniteljem su apsolutno nepotrebni – upozorio nas je naš dobro obaviješten izvor. Skijanje, nažalost, nije jedino što plaćamo glavnom ravnatelju. Prema prikupljenim i dobro provjerenim informacijama i podacima, Dominić zlorabi prava na usluge tjelohranitelja Uprave za posebne poslove sigurnosti (UPPS). U tome bez pogovora sudjeluje i načelnik uprave Željko Renić.

– Ovdje je definitivno riječ o zloporabi položaja i ovlasti. Kao štićenoj osobi treće kategorije apsolutno mu nije potrebno pet automobila visoke klase, nisu mu potrebne, a niti zakonom predviđene, prethodnice, do pet tjelohranitelja istodobno, a najmanje pravo na zaštitu imaju njegova supruga, koja je uz to policajka, te dijete, za koje je ravnatelj tjelohranitelje obvezao da mu budu babysitteri – otkriva nam naš izvor.

Tjelohranitelji, kako doznajemo, dijete voze službenim autom u osnovnu školu, čekaju dok mu nastava završi, voze ga doma, ali i na sve izvanškolske aktivnosti, pa i na druženja s prijateljima. Prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, supruga i dijete glavnog ravnatelja na povlašteni tretman i na tjelohranitelje nemaju pravo.

Naravno, osim u slučaju kad bi im život bio ugrožen zbog posla koji njihov član obitelji radi, što u ovom slučaju, pouzdano doznajemo, nikako nije. U Ravnateljstvu policije navode o “bedinanju” djeteta nisu demantirali. Nisu demantirali ni odlazak na skijanje službenim autom, plaćanje troškova tjelohranitelju. Umjesto konkretnog obrazloženja pokušali su nam između redaka provući kako je glavni ravnatelj policije izrazito ugrožen, pa s njim i članovi obitelji. Tvrde i da ovdje nije riječ o zloporabi položaja i ovlasti.

– Netočna je konstatacija kako nema zakonske podloge za provedbu mjera osiguranja i zaštite svih osoba, odnosno objekata i prostora s kojima je u izravnom doticaju glavni ravnatelj policije – tvrde u Ravnateljstvu.

Prema dostupnim informacijama, Dominić na nepotreban dio osiguranja troši stotine tisuća kuna više no što bi trebao. U Ravnateljstvu nam nisu željeli reći koliko građani plaćaju njegovo osiguranje. Tvrde da ne vode zasebne evidencije troškova štićenih osoba, što nije točno, jer se za svaku štićenu osobu mogu izvući podaci, a oni i postoje, koliko se potroši na osiguranje svake od njih.

Nisu demantirali ni informaciju o Dominićevu putu u Izrael u studenom 2014. Sve troškove puta, smještaja i osiguranja snosio je domaćin. No ravnatelj je, doznajemo, na službeni put poveo i obitelj te nakon povratka priložio račune za putovanje i smještaj. Ne za sebe nego za pratnju, što mu je MUP uredno isplatio.

I Putin se čudio: Što će Dominiću tjelohranitelj?

REUTERS

Vladimir Dominić krši Uredbu o određivanju štićenih osoba. Time protuzakonito troši novac građana, a zloporaba tjelohranitelja samo je kap u moru, reagirali su bliski suradnici glavnog ravnatelja na tekst u 24sata.

Ima osiguranje, kažu, jače nego predsjednica, a na to nema pravo. Iako je štićena osoba tek 3. kategorije, Dominić se ponaša kao premijer. Koristi po četiri tjelohranitelja istodobno, a oni mu čak i razvažaju dijete. U Ravnateljstvu policije to opravdavaju sigurnosnim razlozima, no pouzdano doznajemo da ni ravnatelj ni njegova obitelj nisu ugroženi. Dominić ima pravo na jedan automobil i vozača.

No bez tjelohranitelja ne ide nigdje. U lipnju 2013. bio je na Međunarodnoj konferenciji za borbu protiv droge u Moskvi. Otvorio ju je Vladimir Putin, a organizirala ju je američka DEA. Ubrzo je izbio skandal jer je Dominić sa sobom poveo tjelohranitelja.

– Domaćin je oštro reagirao jer su samo članovi delegacije mogli ući u dvoranu. Poslije su nam rekli da bi ga, da su znali da je tjelohranitelj, doslovno naglavce izbacili. Za Ruse je nedopustivo da im u prostoru u kojem je Putin, i to usred Moskve, bude naoružani stranac – rekao nam je provjereni izvor.

Bivši ravnatelj policije Vladimir Faber rekao nam je da je koristio samo vozača, a Oliver Grbić da se ravnatelj Dominić ponaša kao pijani milijarder.

Ostojić: Baš me Putin jutros zvao telefonom

Patrik Macek/PIXSELL

– Baš me jutros Putin nazvao na telefon i pitao kako organiziramo štićenje glavnog ravnatelja policije, kazao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a potom dodao kako je riječ o 1. travanjskoj šali.

Komentirajući aferu oko sedmodnevnog skijanja glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića u inozemstvu, potvrdio je da je MUP platio trošak putovanja službenim vozilom te smještaj i ski pass za tjelohranitelja koji je pratio njega i obitelj. I u tome ne vidi ništa sporno.

– Nije glavni ravnatelj taj koji određuje način kako će se provoditi mjere osiguranja štićene osobe, već to radi Ured za posebne poslove sigurnosti. Prije više godina upoznat sam sa sigurnosnom procjenom o ugrožavanju ravnatelja i njegove obitelj i, koliko znam, otada se ništa nije promijenilo. Stoga podržavam procjenu Ureda prema kojoj je Dominiću i njegovoj obitelji i dalje potrebna zaštita – rekao je Ostojić i dodao da ima razloga zašto ih štite.

Pojasnio je i da tjelohranitelji prate štićene osobe gdje god idu i šta god rade, bez obzira bilo to privatno ili službeno, pa je tako tjelohranitelj pratio i Dominića i njegovu obitelj na privatnom putovanju.

– Svako osiguranje košta, no kako smo i dosad štitili osobe koje su ugrožene, to ćemo činiti i ubuduće – objasnio je.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: vlado dominić, tjelohranitelj, službeni auto, mup

Izdvojeni komentari 204 komentara Pogledaj sve komentare

01.04.2015., 19:12

La Toyota: Svi su kukurikavci isti, svi do jednoga, sve si sebi dozvole, i sve svojim poslušnicima odobre.Za sada je to sve u sferi ” kokošarenja”, a kad ih ispratimo nakon izbora, e onda će biti štofa za raznorazna procesuiranja

01.04.2015., 19:07

yocko: Dominiću ostavka,sramota da ti građani- država plaća skijanje…

prije 10 sati i 31 minutu

buenos aires: biće kupovao sa Vargom skije i sinula im ideja

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).