Petar Babarović tražio je stanku nazvavši najavljeni prosvjed ‘nimalo bezazlenom situacijom’, a podržali su ga HDSSB, HDZ, Jadranka Kosor i Branko Vukšić

Petak, 28. 11. 2014. u 10:49, zadnja izmjena prije 59 minuta Piše: Snježana Krnetić

Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjed navijača Hajduka najavljen za subotu na splitskoj rivi, tema je o kojoj su raspravljalo i u Saboru. Stanje u nogometu više se ne može ignorirati i nije nimalo bezazleno upozorio je Petar Baranović (Reformisti). Sport, kaže, postaje mjesto u kojem se odvijaju neprihvatljive stvari za jedno uljuđeno društvo i pravnu državu.

Nogometni savez je raštimana gitara i došlo je vrijeme da se u toj kući pospreme stvari i da se ona depolitizira te da se hrvatski nogomet stavi na zdrave noge, rekao je Baranović.

S obzirom da je već niz godina nogomet postao prostor afera, mehanizam razdvajanja, da su nogometni klubovi generatori bezakonja, neplaćanja, afera, Reformist je od Vlade i resornog ministra zatražio da se počne stvarati novi zakonodavni okvir koji bi trebao poslužiti kao podloga i poluga za reformu sporta i njegovu depolitizaciju.

– Ovo više nema smisla. Šta čekamo? Da sutra na nekoj demonstraciji kao što je splitska riva ili preksutra na nekoj drugoj bude razbijenih glava i da netko izgubi život. Nema tu ni najmanje prostora za odmicanje od odgovornosti. Mi smo odgovorni za kreiranje odnosa u ovom društvu, mi smo odgovorni za kreiranje zakona, mi smo ti koji moraju stvarati pretpostavke da se u ovom društvu normalno funkcionira. Nema pranja ruku, nismo u poziciji Poncija Pilata – poručio je Baranović.

Nije se želio baviti nagađanjima događa li se sve što se događa u nogometu u korelaciji sa prisutnošću jedne stranke u Nogometnom savezu i njenom dominacijom svih ovih godina no napominje:

– U prisutnosti politike u sportu nema nevinih. Neka ovo bude početak pozitivnog angažmana politike na reformi sporta i stavljanju sporta u njegovu pravu ulogu dok ne bude kasno, dok na našoj savjesti i savjesti svih onih koji su sjedili u ovom časnom Domu zadnjih 20 godina ne bude nečiji život, nečija izgubljena glava jer nismo poduzeli ništa – zaključio je.

Boru Grubišića (HDSSB) ne bi iznenadilo da se na rivi s navijačima pojave i neki od predsjedničkih kandidata. Podsjetio je da imamo zakonske okvire, ali se oni ne provode:

– Gdje je tu greška, čija je tu greška, čiji je to grijeh – pitao je.

Ne razumije ljude, bez obzira dolaze li sa sjevera ili juga, koji nastoje svojim ponašanjem upropastiti trud i rezultate Hrvatske reprezentacije.

– Na stranu HNS, na stranu Šuker, na stranu i Dinamo i Hajduk i na stranu svi ostali klubovi i Rijeka i Osijek i svi. Ja ne mogu te ljude shvatiti i tko iza njih stoji? Ima li među tima mafije i mafijaša kao što ih ima i u nekim strukturama HNS-a, to će pokazati vrijeme – zaključio je Grubišić.

Za nezavisnu Jadranku Kosor neprihvatljivo je da se predsjednik HNS-a Davor Šuker ne pojavljuje u javnosti i ne komentira nedavna događanja u nogometu. Nezavisni Branko Vukšić složio se s Grubišićem da zakonski okvir postoji ali se po njemu ne postupa i to jer se politika koristi sportom, a sport šačicom huligana koji štete sportu i Hrvatskoj i sami sebi.

Vukšić se nada da će okupljanje na splitskoj rivi proteći mirno i da će biti konstruktivno te da neće biti riva koje ćemo se stidjeti.

Predsjednik Sabora Josip Leko napomenuo je da “crno bijelom tehnikom nećemo riještiti problem”. Podsjetio je da nisu sport samo uprave i rukovodstvo, već da su to sestre Zaninović, Kostelići, Filip Ude i gimnastičari, vaterpolisti, nogometaši i rukometaši.

– Sportske organizacije nisu političke organizacije i iz njih treba maknuti politiku i prebrojavanje stranačkih iskaznica. To je naša zadaća, to je naša Ustavna obveza. Neće završiti prebrojavanje samo u sportskim klubovima, moglo bi završiti čak u bolnicama, onda smo temeljnu društvenu vrijednost vladavine prava i pravnu državu doveli u pitanje. Sada ću neskromno reći – poštovani navijači i sportaši, vas molim, ne dajte se uvući u igre bilo rukovodstava, saveza ili organizacije. Zadržite ono što je najljepše u sportu, sportski duh i pošteno takmičenje – poruka je predsjednika Sabora.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: sabor, prosvjed, nogomet, navijači, hajduk

Izdvojeni komentari 46 komentara Pogledaj sve komentare

prije 1 sat i 29 minuta

Hrvoje Horvat: preko 20 godina razne mafije vode hrvatsku

prije 2 sata i 26 minuta

alanford3: mafija=hns=hdz=sdp,sve je to ista kita,samo trpaj,trpaj,trpaj…..

prije 1 sat i 51 minutu

Jozo Varešak Matić: Pitam se dali i u saboru nema koji mafijaš.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).