Izmjene Zakona trebale bi omogućiti lakše i podnošenje financijske dokumentacije. Većina do sada prijavljenih investicija nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju

Srijeda, 10. 12. 2014. u 07:20, zadnja izmjena prije 37 minuta Piše: Rosana Stojmenović

Patrik Macek/PIXSELL

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o strateškim investicijskim projektima, kojima Vlada dodatno želi olakšati ulaganja u Hrvatskoj.

Izmjene zakona trebale bi omogućiti lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije za projekt. Većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju.

Nova je i odredba da privatni investitor u roku od 60 dana od dana donošenja Vladine odluke o proglašenju strateškog projekta mora dostaviti Ministarstvu gospodarstva dokaz o osiguranim izvorima financiranja u visini od najmanje 10 posto ukupne vrijednosti projekta. To uključuje bankarsku garanciju domaće ili strane banke, i/ili namjenski deponirana oročena novčana sredstva na rok od devet mjeseci.

Propisao bi se i postupak odabira potencijalnih strateških projekata koji bi se mogli realizirati na nekretnini nad kojom država ima većinu suvlasničkih dijelova, prema stanju u zemljišnim knjigama, ili nekretnini nad kojom država i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinu suvlasničkih dijelova, a koja je prostornim planom planirana za razvoj investicijskih projekata.

Novost je i da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: zakon o strateškim investicijama, sabor

KomentariPogledaj sve komentare

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).