Jambo i pročelnik Upravnog odjela za financije Metkovića, su, sumnja se, na štetu proračuna financirali putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu

Utorak, 30. 12. 2014. u 11:31, zadnja izmjena prije 48 minuta Piše: 24sata

Željko Hladika/PIXSELLKreće istraga protiv Jambe

USKOKje donio rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba (56) i još dvojice. Sumnjiče ih za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju. Između ostalog smatraju ih sumnjivima vezano za sadnice maslina koje je platio Grad Metković. Sadnice su se dijelile na predizbornim skupovima, a Grad je oštećen, sumnja USKOK za najmanje 170.000,00 kuna.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

“USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1958., 1961., 1953.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju. (30. 12. 2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, gradonačelnik Grada Metkovića, tijekom studenoga 2007. godine, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je I. okrivljenik bio nositelj koalicione liste u X. izbornoj jedinici. Sukladno traženju I. okrivljenika, II. okrivljenik je u više navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, koje je u konačnici platio Grad Metković, čime je gradski proračun oštećen za najmanje 170.000,00 kuna.

Osim navedenog, I. okrivljenik i III. okrivljenik, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića, su od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. U cilju realizacije opisanog, I. okrivljenik je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od III. okrivljenika je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković je oštećen za najmanje 225.000,00 kuna.

Nadalje, I. okrivljenik je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković. Iako je znao da se radi o društvu povezanom s I. okrivljenikom, odnosno s članovima njegove obitelji, II. okrivljenik je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića”.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: stipe gabrić jambo, istraga

Izdvojeni komentari 13 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 7 minuta

marinac: Kakva ilustracija….mandarine križane sa maslinama☺☺☺.Kupio je on više toga na račun države i oštetio proračun ali se nesmije znati. Lopovi se prepoznaju izmedju sebe pa se štite. Krajni bezobrazluk je mlaćenje tuđeg kur.. po koprivama.

prije 2 sata i 15 minuta

zgubidan30: Ha,ha koja lakrdija,sve dok Bajić ne propjeva ništa od ovoih istraga,ovo je samo bacanje magle u oči građanima!

prije 1 sat i 12 minuta

street_spirit: vidi se da mu je bandic uzor..

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).