Odjel policije specijaliziran za nasilje u školama traži upotrebu suzavca prilikom intervencija u školama jer nasilna djeca nose noževe, a nerijetko i vatreno oružje

Četvrtak, 30. 10. 2014. u 14:44, zadnja izmjena prije 5 sati i 19 minuta Piše: Ivan Todorović

REUTERS

Školska policija iz Bostona zahtjeva suzavac u spreju u borbi protiv nasilja među učenicima. Naime, postoji poseban odjel policije obučen za rad u školama kako bi spriječili vršnjačko nasilje. Trenutačno su opremljeni s radio uređajem i lisicama, a nasilnici sa sobom nose noževe, a nerijetko i vatrenooružje.

Narednik bostonske školske policije Bill Kelley govori kako su unazad nekoliko godina zaplijenili više od 300 noževa i nekoliko komada vatrenog oružja.

‘Vremena su se promijenila’

– Vremena su se promijenila kod školskih napada, sa suzavcem smo u mogućnosti spašavati živote – izjavio je narednik za Boston Herald.

Prijedlog o proširivanju policijske opreme je na razmatranju kod školskog odbora TechBoston akademije u Dorchesteru. Oni preispituju potrebu za suzavcem jer, statistički gledano, broj privedenih učenika se drastično smanjuje. Od 2007. do 2014. zabilježena su 1916 uhićenja, no broj po godini je u padu – izjavio je glasnogovornik bostonskih javnih škola Lee McGuire. Dodaje da je u školskoj godini 2007./2008. bilo 464 uhićenja, a prošle godine 152.

Vijećnik: To je apsurdno i dosta opasno

Gradski vijećnik Matt O’Malley te ujedno i potpredsjednik odbora za obrazovanje naziva ovaj zahtjev ‘apsurdom’, jer kako kaže: ‘Čini se dosta opasno uvođenje suzavca u škole. Mislim da je dobar način na koji se trenutno intervenira te da se ništa ne treba mijenjati’.

Nakon nekoliko incidenata u školama poput onoga kada je dvadesetogodišnji Adam Lanza uletio u školsku zgradu teško naoružan s poluautomatskom puškom te još dva različita pištolja i pri tome ubio 27 ljudi, od čega je bilo 20 djece, nakon čega si je i sam oduzeo život – čuvari reda izjavljuju: ‘Mi ne želimo pištolje ili pendreke, htjeli bismo samo suzavac nositi sa sobom’.

Policija tvrdi da upravo u takvim situacijama sa suzavcem mogu spriječiti takav ili sličan čin.

U nekim školama van grada policajci su normalno naoružani, no u ovom slučaju to nije tako. Putem radio uređaja kojega nose sa sobom izravno su povezani s policijskom postajom grada, no u hitnim slučajevima nisu u mogućnosti reagirati na vrijeme.

‘Ako oni imaju suzavac, zašto ga onda i učitelji ne bi imali?’

Keijuan Brown (19), učenik završnog razreda izjavio je kako ionako svi moraju proći kroz detektor metala te ne vidi razloga zašto bi policajci trebali suzavac.

Ako oni imaju suzavac, zašto ga onda i učitelji ne bi imali? Policajci ionako prekidaju školske svađe – rekao je učenik te dodaje: ‘Svađe se događaju svaki dan. Trenutno nemaju problema u prekidanju takvih situacija, zašto im onda treba sprej?’.

Izvorni članak na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: školstvo, suzavac, policija, boston

Izdvojeni komentari 4 komentara Pogledaj sve komentare

prije 4 sata i 2 minute

arwin: Ne vidim razlog postojanja škole koja na ulazu ima detektor metala da učenici ne donose oružje kojim se hoće pobiti.

prije 3 sata i 26 minuta

alan ford: Amerika je to.

prije 5 sati i 13 minuta

iOluja: pih meni je bio dovoljan dnevnik ucitelja 😛

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).