CIA-ina analitičarka Maya koju u filmu Zero Dark Thirty glumi Jessica Chastain napredovala je unatoč propustima u karijeri. Njezin identitet je izašao u javnost

Ponedjeljak, 22. 12. 2014. u 20:05, zadnja izmjena prije 7 sati i 49 minuta Piše: 24sata

BlitzJessica Chastain utjelovila je lik Maye

U holivudskom filmu “Zero Dark Thirty” Maya je prikazana je kao uporna i savjesna CIA-ina agentica koja je napokon locirala Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu.

Nakon što je američki Senat objavio kontroverzno izvješće o CIA-inim metodama mučenja u javnosti se više doznalo o Mayinom identitetu. Iako se CIA grčevito borila da on ostane tajan zbog mogućnosti odmazde, ime je procurilo u javnost – Alfreda Frances Bikowsky, javlja The Intercept.

Dok je u filmu ova “kraljica mučenja” prikazana kao dugogodišnja stručnjakinja za al-Qaedu, u javnost je dospjela informacija kako je Maya zapravo počinila niz propusta o kojima je lagala Kongresu, piše The Telegraph.

Mogla je spriječiti napade 9/11

– Napravila je ogromnu grešku kad je CIA-i dostavljena informacija koja je mogla spriječiti napade 9/11 – tvrdi Jane Mayer, novinarka lista New Yorker. Naime, ova agentica je propustila proslijediti primljene informacije o dvojici osumnjičenih terorista, a koji su zajedno s ostalima sudjelovali u napadu na “blizance”.

– Ova agentica je rado sudjelovala u mučenjima zatvorenika. Čak je jednom agente poslala u ‘lov’ na teroriste al-Qaede u Montanu, da bi se ispostavilo kako je to potpuno pogrešna odluka. Ipak, to je nije spriječilo da Kongresu kaže kako su mučenja bila vrlo uspješna – rekla je Mayer.

Unatoč propustima, postala je glavni arhitekt poboljšanih metoda ispitivanja kojima se izvlače informacije od osumnjičenih.

Osobno je prisustvovala ‘wateboardingu’ u Poljskoj nad Khaledom Sheikh Mohammedom,jednim od tri ‘mozga’ operacije 9/11, iako nije imala razloga tamo biti zbog toga što je analitičar, a ne egzekutor. Oduševljeno je napisala kako će Mohammed ‘zbog ovoga zamrziti život’, a onda je opet dala lažnu informaciju istražiteljima koji su je proslijedili dalje. Naime, informacija je bila o tome da al-Qaedina ćelija čiji su članovi Afroamerikanci djeluje u SAD-u, a dovela je do lova na crne muslimane u Montani.

Zahtijevala je i predaju njemačkog državljanina Khalida al-Masrija, koji je bio uhićen u Makedoniji i prebačen u Afganistan na ispitivanje, iako čovjek kojeg su ulovili nije imao njemačku putovnicu. Na slobodu je pušten nakon pet mjeseci kao žrtva zamjene identiteta i dobio je naknadu za pretrpljenu štetu i boli.

Maya je unaprijeđena i 2007. godine je dala iskaz Kongresu o korištenju ‘pojačanog ispitivanja’ u kojem inzistira: “Neupitno je da su ove metode ispitivanja spasile stotine američkih života”. Na toj tvrdi CIA je navodno utemeljila svoj program mučenja zatvorenika, a koji je Senat u svom posljednjem izvještaju osudio kao pogrešan.

Tagovi: mučenje, cia, agentica

Izdvojeni komentari 14 komentara Pogledaj sve komentare

prije 7 sati i 31 minutu

Gladijajator: “Nisam imao srece ni sa jednom svojom ženom. Prva me je ostavila, druga nije.”- James Holt McGavran

prije 6 sati i 41 minutu

minutus: okolnosti i rušenje wtc-a se nemre dokazati, zamagliti ili učvrstiti ovakvom pričom. to je idiotizacija, koju mogu papati bezumni i praznovjerni.

prije 6 sati i 52 minute

Bana Split: Danas svaka budala ima glas. Zato je tako puno budala na svijetu. Živjela “demokracija” i ljudska prava.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).