Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti prijedlog proračuna za iduću godinu. S ovogodišnjih 15,6 milijardi kuna proračun bi pao na 12,2 milijarde kuna

Četvrtak, 13. 11. 2014. u 07:22, zadnja izmjena prije 56 minuta Piše: 24sata

Patrik Macek/PIXSELLIlustracija

Vlada bi sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru trebala uputiti prijedlog državnog proračuna za iduću godinu kojim bi, prema najavama, deficit proračuna trebao biti smanjen za više od tri milijarde kuna. Tako bi s ovogodišnjih 15,6 milijardi kuna pao na 12,2 milijarde kuna, odnosno bio bi smanjen s 5 posto BDP-a u ovoj na 3,8 posto u 2015. godini. To znači i “tanje proračune” za pojedina ministarstva.

Ministar financija Boris Lalovac će štedjeti na materijalnim rashodima i intelektualnim uslugama. Lalovac svojim primjerom ušteda želi pokazati drugima kako se to radi i kolege, koji ga baš i ne slušaju, natjerati na veće uštede.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta morat će uštedjeti 313 milijuna kuna – proračun mu je smanjen s ovogodišnjih 11,76 na 11,45 milijardi kuna. Još je veći gubitnik Ministarstvo gospodarstva koje će imati 13 posto manji proračun, gubi 167 milijuna kuna.

Proračun Ministarstva obrane smanjit će se za 142,5 milijuna kuna, dok će ministar Ranko Ostojić u sustavu MUP-a morat će troškove srezati 2,5 posto, piše Večernji list.

Ministarstvo graditeljstva imat će 17 posto veći proračun, a razlog su troškovi sanacije šteta na poplavljenim područjima.

Nominalno je najveći dobitnik Mirando Mrsić, a najveća gubitnica Milanka Opačić. Ali samo na papiru jer 1,7 milijardi kuna, koliko Mrsić dobiva, a Opačić gubi, zapravo je tehničke prirode: novac za isplatu dječjih doplatka iduće godine samo će se “preseliti” iz Ministarstva socijalne politike i mladih u proračun Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: prijedlog proračuna, ministarstva

Izdvojeni komentari 20 komentara Pogledaj sve komentare

prije 8 minuta

svejedobro: Svakom ministru dodijelila bi po jednog čovjeka koji preživljava kopajući po kontejnerima da s njime provedu jedan dan, jedu sve što on jede piju što i on… Tada bi se možda ipak neki zapitali : Pa meni ne treba novi ured sa kupaonicom… Meni ne treba skupi auto i skupo parkirno mjesto… Tom muškarcu ili ženi što kopa po kontejneru treba pomoći da ima život dostojan čovjeka, a ne da životari kao životinja dok se ja hvalim besplatnim ručkom sa Šveđanima u elitnom restoranu ili trpam pršut u svoju debelu mešinu!prikaži sve

prije 38 minuta

colonelo: … nije za povjerovati … čak pomislim da oni ovo ne rade namjerno građanima već su stvarno toliko zaluđeni luksuzom vlasti da su si umislili da će stvarno nešto dobro učiniti … strava …

prije 19 minuta

dahhmal: Lijepo bi bilo da objasnite zakaj vam trebaju vanjski savjetnici jer cim ste dosli na vlast vi ste angazirali vanjske suradnike za stanje drzave pa da ne pisem da za sve to radite i onda se postavlja pitanje koji ce te nam ku… vi kaj mi gradani sami ne mozemo direktno placati te savjete ili je to samo pranje love

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).