Patimo se već pet godina, s recesijom, s troškovima na rashodovnoj strani i ako ne krenemo u ozbiljne reforme, patit ćemo se još idućih pet godina, kaže Lalovac

Nedjelja, 12. 10. 2014. u 11:15, zadnja izmjena prije 3 sata i 23 minute Piše: 24sata

Patrik Macek/Pixsell

Ministar financija Boris Lalovac iz SAD-a je poslao poruku svojim ministrima – ‘bez ozbiljnih reformi nećemo izići iz recesije’.

– Patimo se već pet godina, s recesijom, s troškovima na rashodovnoj strani i ako ne krenemo u ozbiljne reforme, patit ćemo se još idućih pet godina – naglasio je Lalovac, a prenosi HRT.

Ministar Lalovac je u Washingtonu na glavnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

– U SAD-u smo obavili vrlo kvalitetne razgovore s investitorima, nismo se došli zaduživati. Posjetili smo američko ministarstvo financija, a naš se državni odvjetnik sastao s čelnim ljudima američke porezne uprave (IRS). Oni će u studenom doći kao pomoć našoj Poreznoj upravi u uspostavi novog sustava protiv utaje poreza i prevara – rekao je za HRT Lalovac.

‘Nisam tražio pomoć MMF, ali…’

Upitan je li tražio pomoć MMF-a, ministar je rekao da nije, ali su sa Svjetskom bankom dogovoreni projekti iz područja zdravstva i socijale, tzv. program for results, vrijedan 150 milijuna eura. S predstavnicima MMF-a potvrđena je suradnja oko njihove metodologije “standing reviewa”.

‘Mirovine nećemo dirati jer su one u Hrvatskoj preniske’

– MMF-u i Europskoj komisiji smo rekli da u mirovine nećemo dirati jer su u Hrvatskoj mirovine preniske. Neće biti linearnog rezanja plaća. Svaki će ministar u svojem resoru vidjeti koliko može napraviti – naglasio je Lalovac.

Grčić: HDZ je predložio monetizaciju autocesta, a sada je protiv

Uz ministra Lalovca u SAD-u je i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Grčić je, pak, za HRT rekao kako unatoč pritiscima iz oporbe Vlada neće odustati od glavnih reformi. Kao primjer naveo je monetizaciju autocesta. Kaže kako je to upravo bio prijedlog HDZ-a dok je bio na vlasti, a danas mu se protivi unatoč tome što je svjestan da to moramo učiniti.

Grčić je rekao i kako nas nakon dobrih rezultata na tržištu euroobveznica očekuju nova zaduživanja.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: zaduživanje, rebalans proračuna, rebalans, proračun, ministar financija, branko grčić, boris lalovac

Izdvojeni komentari 65 komentara Pogledaj sve komentare

prije 3 sata i 23 minute

zeljkopž: Naravno. Nema izlaska iz krize bez rezanja. Ali što češ rezat? Hočeš li možda zarezat u vojske vaših partijskih uhljeba, državnu administraciju vašu glasačku mašinu, više desetaka vaših novoosnovanih agencija tipa agencija za opremu pod tlakom i sl. a kojima je glavna svrha crpljenje novca iz proračuna. Ili češ ić rezat Zdravstvo, Školstvo, udarit još koji porez……? ŠTO češ rezat?

prije 3 sata i 36 minuta

Ideš Miki: Vidi ono, što mi već punih 5 godina znamo do tok zaključka su sada oni tek došli, respekt!

prije 3 sata i 11 minuta

Zmar116: Trebali ste rezati na početku mandata 20 posto svima i staviti zabranu daljnjeg zapošljavanja u ministarstvim i državnim firmama dok ne izađemo iz recesije, i hrvatska bi bila spašena…Naravno morali ste uhljebiti svojih nekoliko desetaka tisuća novih stranačkih uhljeba,da bi barem malo parirali HDZ-ovim veteranima- uhljebima koji vam,kad dođete na vlast, drže stalno rućnu po ministarsvima i državnim firmama…Umjesto da ste ih sve najurili…sad je kasno,država će sigurno bankrotirati i slijede nam sveopće rasprodaje još to malo sirotinje što imamo…Hrvatskoj bi trebala vlast koja nije vezana ni SDP-om ni sa HDZ-om i prvo što bi trebali napraviti je razjuriti 100 00 ljudi u upravi i državnim firmama koji niša ne rade..A onda svesti broj jednica lokalne samouprave sa skoro 600 na 100..Možda je tu i najveće zlo i uteg koji hrvatsku gura na dno u sigurnu propast…ćekamo tko će imati petlje to napraviti….prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).