Ministarstvo financija stalo je na stranu dužnika i povuklo tumačenje po kojem banke mogu same određivati parametre za promjenjive kamate u starim kreditima

Srijeda, 08. 10. 2014. u 22:05, zadnja izmjena prije 5 sati i 17 minuta Piše: 24sata

Patrik Macek/Pixsell

Ministarstvo financija stalo je na stranu dužnika i povuklo svoje tumačenje iz siječnja po kojem banke mogu samostalno, bez ugovaranja s klijentima, određivati parametre za promjenjive kamate u starim kreditima, piše Slobodna Dalmacija.

Pravni koordinator udruge Franak Goran Aleksić kazao je da su se banke pozivale na to tumačenje odbijajući dužnike u ‘švicarcima’ koji su tražili povrat preplaćenih kamata ili smanjenje rate na temelju srpanjske pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda, kojom je utvrđeno da je sedam banaka od 2003. do 2008. imalo ništetne promjenjive kamatne stope koje su mijenjane jednostranom odlukom banke.

Iz Udruge kažu da je resorno ministarstvo poslalo dopis bankama da se prestanu pozivati na njihovo tumačenje.

Tagovi: udruga franak, krediti, kamate, boris lalovac

Izdvojeni komentari 12 komentara Pogledaj sve komentare

prije 4 sata i 21 minutu

radilova kosa: Lalovac ima kredit u francima, to je jedino objašnjenje.

prije 5 sati i 28 minuta

filister: konačno je netko stao uz narod, bravo ministre!

prije 5 sati i 22 minute

Holstein: E sad cu pisati ponovo banci. Sve odbijaju. Nadam se da ce im presuditi visoki sud!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).