Ministar financija Boris Lalovac je potvrdio da u lipnju počinje s izradom Zakona o stambenom kreditiranju kojim će se zabraniti financiranje špekulativnim kapitalom

Utorak, 26. 5. 2015. u 21:56, zadnja izmjena prije 8 sati i 22 minute Piše: 24sata

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Boris Lalovac u Splitu je potvrdio da u lipnju počinje s izradom velikog i sveobuhvatnog Zakona o stambenom kreditiranju kojim će se zabraniti financiranje špekulativnim kapitalom, ali i u koji će biti ‘ugrađena sudska praksa’ koja se stvara u slučajevima kredita u švicarskom franku. Po svemu sudeći, stambeni krediti bit će mogući samo u kunama ili eurima, piše Tportal.

Rekao je da razgovara s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem kako implementirati sudsku praksu u novo zakonsko rješenje, te dodao da će sve što može, ići u korist potrošača.

Ministar se gotovo otvoreno sukobio s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem, glavnim ekonomistom Splitske banke Zdeslavom Šantićem i predsjednikom uprave PBZ-CO mirovinskog osiguranja Dubravkom Štimcem. Puna dva sata Lalovac i bankari prebacivali su lopticu odgovornosti za krizu i dužničko ropstvo u Hrvatskoj.

Vujčić se pohvalio mjerama HNB-a koje su na početku krize osigurale stabilnost financijskog sustava – zauzdavanjem kreditnog rasta do 2008. godine , implicitnim porezom na kredite i visokom obveznom pričuvom banaka, što je dovelo do visoke likvidnosti banaka.

– Kao tehnokrati smo napravili ono za što smo plaćeni, održali smo likvidnost i kupili vrijeme za reforme. Ostatak je na drugima – kazao je Vujčić. Tvrdi i da održavanje politike tečaja kune ‘nije nečiji fetiš i uvjetovana je štednjom u stranim valutama, a odustajanje od toga po njemu bi ugrozilo stabilnost sustava. Nije ni potrebno jer Hrvatska ima strukturni višak likvidnosti četiri do pet puta veći od prosjeka EU-a, a još 20 milijardi kuna može se osloboditi kroz puštanje obvezne pričuve.

– Poanta regulatora je da učini bankovni sustav stabilnim i sigurnim, a ne da štiti one koji uzimaju kredite – dodao je i ustvrdio da u slučaju franak ‘ljudi i dalje ne razumiju’.

Lalovac im nije ostao dužan nakon što se našalio da je, eto, konačno odgovorio na pitanje kad će sjesti za isti stol s bankarima, javlja Tportal.

– Tehnički, po knjigama, sve ovo što govorite je istina. Ali kada izađete iz ove dvorane postoji i realni svijet, zar je financijski sustav sam sebi svrha?! Pored svih tih ravnoteža žarišne točke ipak moraju izbiti na površinu, poput nezaposlenosti, nedovršenih projekata ili firmi u stečaju. Možda u javnosti izgleda kao da napadam banke, ali one jednostavno moraju snositi dio troškova krize. Moraju! One su jedan od glavnih generatora – kazao je Lalovac

Pročitajte više vijesti iz rubrike Biznis.

Tagovi: ministar financija, hnb, boris vujčić, boris lalovac, banke

Izdvojeni komentari 10 komentara Pogledaj sve komentare

prije 8 sati i 2 minute

ExcessZG: Baš me zanimaju kritike koje slijede sada i na ovaj pokušaj rješavanja problema. Vjerojatno nešto tipa “Što ste nas uopće uvalio u probleme, što niste prije o tome razmišljali, predizborni trikovi” i sl. Samo podsjećam da su problemi tj odobreni krediti krenuli za vrijeme HDZa. To je samo još jedan od problema bivše vlade koji se danas lomi na leđima Milanovićeve vlade jer nisu instant riješili sve probleme. Izaberite Karamarka onda, on nudi dolinu suza jer kako sam kaže, ne može se preko noći. Taj luksuz, to strpljenje, “crvenima” Hrvati jednostavno ne žele dati. HDZ opet čekaju dva mandata. Povijest se ponavlja.prikaži sve

prije 7 sati i 33 minute

kokaza5: A jbg…za nas koji smo se uvalili to ne pomaže, prekasno je da mi netko kaže:” ne uzimaj stambeni kredit”

prije 7 sati i 22 minute

Ništanovo: Sad čekamo reakciju bivšeg HDZ- ovog ministra financija gospodina IŠ-a da objasni kako je ovo predizborni trik, a istovremeno zaboravljajući da je najviše takvih kredita odobreno za njegova mandata. Gospodine Lalovac ako uspijete u tome svaka čast bez obzira što ste SDP-ovac

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).