Prilikom rukovanja životinjama i premještanja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno je udarati ili nogama tući životinje, stoji u uputama Ministarstva

Četvrtak, 04. 12. 2014. u 16:51, zadnja izmjena prije 3 sata i 10 minuta Piše: 24sata

24sata

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute kojih se kućanstva trebaju držati tijekom običaja ‘svinjokolje’ ili ‘kolinja’.

Klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu u zimskom razdoblju stoljetna je tradicija naših seoskih gospodarstava, podsjećaju iz Ministarstva, detaljno obrazlažući smjernice kojih se valja pridržavati prilikom klanja.

Navode da se životinje mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem, da se životinje mogu zaklati samo nakon omamljivanja, a klanje mogu provoditi samo ljudi koji su primjereno osposobljeni za takve poslove.

Prilikom rukovanja životinjama i premještanja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno je udarati ili nogama tući životinje, primjenjivati pritisak na bilo koje posebno osjetljivo mjesto tijela na način da se životinjama nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je podizati ili vući životinje za glavu, uši, noge ili rep, ili njima rukovati tako da im se nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je koristiti zašiljene štapove ili druge šiljate predmete te savijati, stiskati ili lomiti repove životinjama ili grabiti bilo koju životinju za oči.

Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da se životinje koje ne mogu hodati ne smije vući na mjesto klanja, već ih se treba usmrtiti na mjestu gdje leže, podsjeća se u uputama.

Među uputama su i savjeti za odabir i održavanje pištolja za omamljivanje, upute o inspekcijskom nadzoru te objašnjenja pravilnika o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu.

Cijeli pravilnik pročitajte OVDJE.

Tagovi: upute, svinjokolja, ministarstvo poljoprivrede, kolinje

Izdvojeni komentari 247 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 4 minute

human: A kad će na red doći lovci oni su kao humani!!!

prije 1 sat i 55 minuta

suzana99: A zasto to ministarstvo onda nije posjetio sela u kojima se vrsi nasilje nad zivotinjama za vrijeme klanja..nitko se ne pridrzava vasih uputa..treba obici sela za vrijeme svinjokolja i polako kaznit ljude pa bi se mozda i naucili nekakvog zakona!

prije 1 sat i 46 minuta

Malena Mrvica: Netko mudar je rekao da dokle je god klaonica na ovom svijetu biti će i ratova…

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).