MONOGRAFIJA „HRVATSKA POLICIJA U VUKOVARU 1990-1998“

 

Monografija „HRVATSKA POLICIJA U VUKOVARU 1990-1998“, u izdavačkoj i uređivačkoj nakladi NACIONALNOG SINDIKATA POLICIJE, MUP-a RH, po prvi puta govori o stvarnim i istinitim događanjima u obrani ili BITKI za Vukovar 1991 godine.

 

Vjerojatno se dosta puta postavilo do sada pitanje zbog čega je monografiju pisao ili izdavao Nacionalni  sindikat policije, zar to nije uloga povjesničara, žrtve, države i sl.

 

Međutim smatramo da nam je ovo bila obveza i dužnost s obzirom na mogućnosti koje su nam se u ovom trenutku pružile, te da samo u vremenu od 8 mjeseci započnemo i završimo projekt pripreme i izrade ove monografije.

 

Između ostaloga monografija govori  o stvaranju Hrvatske policije u Vukovaru, preustroja iz Milicije u Policiju, ustroju Policijske uprave Vukovar, organiziranju obrane grada Vukovara, grada Heroja, grada koji je po mnogim izjavama stručnjaka grad koji je bio prelomni trenutak u domovinskom ratu, i trenutak nakon kojeg se dosta toga okrenulo u korist Republike Hrvatske i nakon kojega ništa više nije bilo isto.

 

Sama monografija po prvi puta iznosi u javnost svjedočanstvo branitelja Vukovara iz redova Hrvatske policije koji do sada nisu iskazivali o stradavanju i žrtvi koju su podnijeli, izjave druge strane odnosno izjave oficira okupatorske vojske, službenih dokumenata JNA-e, vojnog arhiva vojnog tužiteljstva, službe bezbednosti JNA i dr. Institucija tadašnje SR Jugoslavije.

 

Sve ovo u prilog činjenici da je sačinjen trajno i za povijest materijal za mlađe generacije iz kojeg ćemo svi zajedno moći crpiti nesporne činjenice istinitog i neispričanog svjedočanstva tog vremena stradavanja, nemjerljiva je uloga ovog dokumenta budući da ista nema cenzure, kako kroz tekst, slike tako i kroz dokumente koji se nalaze u knjizi.

Međutim nikada neće, niti smije biti zaboravljen ovaj egzodus i stradavanje hrvatskog naroda iz tog vremena te se na svaki mogući način mora pronositi glas hrabrosti hrvatskih branitelja u ovom slučaju posebno naših kolega hrvatskih policajaca koji su branili Vukovar.

 

A kako je monografija ugledala svjetlo dana, zahvaljujući velikom broju dobrih ljudi i naših kolega prije svega želimo zahvaliti svima koji su nam financijski pomogli da u ovome uspijemo, zahvaljujemo se i Fondu za humanitarno pravo iz Beograda, gđi Nataši Kandić koja nam je nesebično pružila veliku pomoć i podršku tijekom boravka u Republici Srbiji, uspostavi kontakta sa svjedocima i oficirima JNA koji su u vrijeme stradavanja Vukovara bili prisutni na tom području.

 

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo mogli dobiti priliku, raditi i izraditi  ovaj  dokument koji će svakako dobiti svoj prostor u Hrvatskoj povijesti.

 

Na čast i slavu svim palim Hrvatskim braniteljima.

 

 

NACIONALNI SINDIKAT POLICIJE

 

Nikola Kajkić predsjednik