Američki senator odbacuje optužbe Rusa da se SAD miješa u odnose Hrvatske i Rusije te želi privoliti hrvatsku stranu da proda dionice Ine Gazpromu

Subota, 01. 11. 2014. u 15:48, zadnja izmjena prije 3 sata i 55 minuta Piše: 24sata

Chris MurphyChris Murphy

Američki senator Chris Murphy, predsjednik pododbora za Europu odbora za vanjske poslove Senata koji je prije desetak dana posjetio predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, odgovorio je na ruske optužbe da je vršio pritisak na hrvatski državni vrh, javlja HRT.

Murphy je, kako su Rusi tvrdili, navodno od njih nastojao dobiti obećanje da neće prodavati dionice INA-e Gazpromu, ali ih i pokušao nagovoriti da kupe američke helikoptere BlackHawk i tako zamijene ruske Mi-8.

– U razgovorima s premijerom, predsjednikom i ministrom obrane Hrvatske shvatio sam da nema interesa za prodaju INA-inih dionica Gazpromu, a nije mi poznato ni da su Rusi dali ponudu, prokomentirao je Murphy i dodao:

– U Hrvatskoj, savezniku SAD-a, još se oslanjaju na rusku opremu, posebno na ruske vojne helikoptere. Hrvati se žele odmaknuti od toga i kupiti američke, ali trebaju pomoć SAD-a.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo je Washington da vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi se ograničila energetska i obrambena suradnja Rusije sa zemljama u regiji.

Istaknuto je kako Rusija smatra pritisak neprihvatljivim i suprotnim općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje.

– Pored očitog političkog motiva iza ovih akcija postoji i jasan element nepoštene konkurencije. To je pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki i po svaku cijenu proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi – tvrde u Moskvi.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: sad, rusija, ina, gazprom, chris murphy

Izdvojeni komentari 22 komentara Pogledaj sve komentare

prije 3 sata i 53 minute

Mister x: Nece prodati rusima, jer imamo takve ******* na vlasti da vecih nema

prije 2 sata i 25 minuta

Hrvat 07: Što tog Amera briga kome ćemo mi što prodati? Izmisle kapitalizam i slobodno tržište, a ponašaju se kontra toga. Ako im smetaju Rusi neka ponude više od njih.

prije 3 sata i 46 minuta

arwin: Kako smo jadni.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).