24. rujan 2014. objavljeno u 14:05

Foto: MUP

Na desnom kolniku autoceste A11 u smjeru Siska, između 19. i 20. kilometra novoizgrađene, još neotvorene dionice autoceste održana je danas završna vježba prijevoza ozlijeđenih osoba u prometu helikopterom Ministarstva unutarnjih poslova. U vježbi su sudjelovali djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i Zrakoplovne jedinice specijalne policije.

Zadnjih nekoliko mjeseci MUP i HZHM intenzivno su radili na edukaciji, a rezultat toga je edukacijski DVD „Prijevoz hitnih medicinskih pacijenata helikopterom: Siguran pristup i priprema pacijenta“ kao i plakat “Sigurnost u blizini helikoptera”. Cilj tih materijala, koji će biti postavljeni u sve hitne službe i policijske uprave diljem Hrvatske, je da svi djelatnici znaju na koji način sigurno pristupiti helikopteru, odnosno da se skrati vrijeme ukrcaja ozlijeđene osobe u letjelicu i da se što prije preveze do bolnice.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Buljević, dr. med. je rekla kako je edukacija jako važna jer je helikopter izvrsno sredstvo za prijevoz, ali isto tako može biti i opasan.

– Ove godine nismo imali zahtjev za prijevoz helikopterom, ali sa MUP-om smo dogovorili protokol i način pozivanja, što ne znači da ne trebamo biti spremni. Svaki život je važan i mi ćemo dati sve od sebe da sa svim sredstvima kojima raspolažemo spasimo svaki život – rekla je ravnateljica Grba–Buljević.

Također je iznijela podatak kako je tijekom ove godine na 1.200 kilometara ceste bilo je 367 prometnih nesreća, gdje je poginulo 20 osoba, 77 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 320 lakše tjelesne ozljede.

Ravnateljica je pojasnila kada je potrebno zatražiti helikopterski prijevoz.

– To ovisi o procjeni liječnika na terenu. Helikopter će se zatražiti kod primjerice teške ozljede glave ako se nalazimo na prostoru gdje bolnica ne može opskrbiti pacijenta i on mora ići u bolnicu više razine, tj. KBC, ali ima i niz drugih stanja.

Josip Mihaljević, dr. med. iz Ministarstva unutarnjih poslova je rekao kako je ova vježba mnogo puta izvedena, a sada i sa slijetanjem na autocestu te da je MUP bio pripravan cijelo ljeto bilo gdje otići na teren i pružiti helikopterski prijevoz.

– Zavidna je razina suradnje između Ministarstva zdravlja, HZHM-a i MUP-a, a rezultat svega toga je unaprjeđenje skrbi za stradale u prometu. Kada su ljudski životi u pitanju nema cijene i za taj dio troškova sredstva su zasigurno osigurana – zaključio je Josip Mihaljević.