U Ministarstvu zdravlja nastavljaju se pregovori između Vlade i sindikata o izmjenama Kolektivnog ugovora za zdravstvo, a glavna tema su dodaci na staž

Srijeda, 15. 10. 2014. u 06:45, zadnja izmjena prije 2 sata i 12 minuta Piše: 24sata

Robert Anić/PixsellSiniša Varga

U Ministarstvu zdravlja nastavljaju se pregovori između Vlade i sindikata o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo, a glavna tema su dodaci na staž od 4, 8 i 10 posto koje, osim zdravstva, u svom kolektivnom ugovoru više nema nijedna druga javna ili državna služba u Hrvatskoj.

Na pregovorima sudjeluju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji su potpisnici KU-a iz prosinca 2013. Hrvatski liječnički sindikat nije pozvan jer je odbio potpisati KU, javlja HRT.

Vlada je zaposlenima u državnim i javnim službama zakonom privremeno uskratila naknade za staž od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, no kako je to pravo ostalo u kolektivnom ugovoru za zdravstvo, zdravstvenim djelatnicima s 20 i više godina staža trebalo bi biti vraćeno početkom iduće godine.

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je nedavno da će otvoriti kolektivne pregovore radi ukidanja tih dodatka i pronalaženja modela za nagrađivanje dobrih radnika, no oba sindikata potpisnika KU-a u zdravstvu poručuju da na to neće pristati.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Politika.

Tagovi: zdravstvo, kolektivni ugovor

Izdvojeni komentari 6 komentara Pogledaj sve komentare

prije 25 minuta

Stalker 0: Liječnici spadaju u onu skupinu nepotrebnih zanimanja,većinom liječe babe na samrti,nepokretne starce i sl…a znamo da su se isti naživjeli zato postoji apoteka uzme koju tabletu i mir,ako preživi-preživi ako ne,što ćeš.Djeca imaju prezdravu krv da bi bila bolesna eventualno neka prehlada ili viroza to se da riješit nekim napicima iz kuhinje.Mi mladi se možemo liječit narodnom medicinom puno je učinkovitija,jer tablete stvaraju ovisnost i to je teorija zavjere ovi u farmaceutskim tvrtkama u svoj proizvod stave lijek ali i nešto za ovisnost i ti ako ne uzmeš tabletu umisliš da si bolestan a nisi to ova tableta psihički negativno utječe na mozak.A zubari nisu važni što manje jest šećera i zubi blistaju.prikaži sve

prije 38 minuta

zeljkopž: Zna se SDrP! Treba rastjerat to još malo liječnika i medicinskog osoblja koje je ostalo u Hrvatskoj. Naj veća ironija, smijeh, jad mi je kad o plačama liječnika NE pregovaraju sa sindikatom liječnika već sa sindikatima medicinskih sestara i ostalog osoblja. Zna se SDrP No da i ta turistička putovanja su izuzetno skupa. Treba platit dnevnice itd. Ma razumjet će liječnici pa će dat od svoje plaće……..prikaži sve

prije 1 sat

alfabetagama: ma da, medicinskom osoblju treba uzeti da bi više mogli ulagati u vlastiti luksuz

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).