15. listopad 2014. objavljeno u 09:51

Foto: Ilustracija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 46–godišnjakom sa đurđevačkog područja sumnja da je u veljači ove godine korištenjem osobnih podataka oštećenog 37-godišnjaka, bez njegovog znanja sklopio ugovor s telefonskim operaterom, kupio mobitel, a nastali dug prema operateru iznosi više stotina kuna. Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava.

Dobro je podsjetiti

Prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka putem pretplatničkih ugovora s operaterima telekomunikacijskih usluga

S obzirom na pojavu nedozvoljene uporabe osobnih podataka, kao i iskorištavanja osoba za sklapanje pretplatničkih ugovora s namjerom daljnje preprodaje mobilnih telefona i SIM kartica za uporabu do blokade od operatera uslijed nepodmirenja dospjelih računa, pozivamo građane da se obrate u najbližu policijsku postaju i prijave ovakve i slične slučajeve počinjenih i pokušanih kaznenih djela na njihovu štetu, kako bi spriječili daljnje širenje ovakvih pojava.

Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa.

Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

Ujedno upozoravamo građane da ne pristaju na nerealne prijedloge osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za učinjeno dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune, jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza.