Iako je bilo predviđena nazočnost našeg predsjednika na ovom skupu, do promjene odluke došlo je u posljednji trenutak, objasnili su iz Ureda Tomislava Nikolića

Ponedjeljak, 27. 10. 2014. u 22:05, zadnja izmjena prije 3 sata i 52 minute Piše: VLM

Jurica Galoić/PIXSELLTomislav Nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je odlazak na komemorativni skup, kojim se sutra u Belgiji obilježava stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata, jer će na ovoj svečanosti biti vidljivi simboli Kosova, javljaju mediji u Srbiji.

– Iako je bilo predviđena nazočnost našeg predsjednika na ovom skupu, kako bi odao poštu vojnicima zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, do promjene odluke došlo je u posljednji trenutak, danas poslijepodne, kada je stigla obavijest organizatora da će na svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašene države Kosovo. Štaviše, ta manjina nije imala ulogu u Prvom svjetskom ratu koja bi je svrstala u red pobjednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom. Isticanje obilježja samoproglašene Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatljivo, te predsjednik ne može sudjelovati na svečanosti – objasnili su iz Nikolićevog ureda.

Profesor međunarodnih odnosa Predrag Simić kaže kako su sva obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata ove godine poslužila “za slanje aktualnih političkih poruka, pa tako i ova”.

– Belgija, a posebice Bruxelles, druga su domovina velikom broju Albanaca, pa vjerujem da su organizatori svečanosti isticanjem kosovskih simbola izrazili stav svoje unutrašnje politike. Prirodno bi bilo da na ovakvom skupu sudjeluje predsjednik Srbije, pogotovo što je Belgija u Prvom svjetskom ratu bila prva na udaru i razorena, a sada je zbog politizacije sve poprimilo neprijatnu sliku – ocjenjuje Simić.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: tomislav nikolić, simbol kosova, komemorativni skup

Izdvojeni komentari 9 komentara Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 56 minuta

veritas et aequitas: kako se može preseliti sa tog balkana)

prije 3 sata i 17 minuta

jiu_jitsu: Nikoliću , gdje god odeš, dron sa Kosovskom zastavom će letjeti uz avion. Privikni se! haha

prije 2 sata i 44 minute

vladimir medved: nece kruh da poskupi u belgiji i tako je bolje ostani bre kuci

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).