Unatoč sve većoj istražno-kaznenoj mašineriji i sve modernijim alatima, u prošlih 14 godina nije prikupljena nijedna informacija koja bi slučaj pogurala prema sudovima

Nedjelja, 14. 12. 2014. u 19:00 Piše: Jasna Babić

Screenshot HRT

Milan Levar, likvidiran 2000., napokon je došao na dnevni red MUP-ova odjela za tzv. hladne slučajeve – jednu od najvećih inovacija aktualne vlade. Danas sastavljen od četiri iskusnija inspektora, osnovan je odmah nakon ustoličenja Kukuriku koalicije, početkom 2012., prema uzoru na organizacijsku jedinicu britanskoga Scotland Yarda. Mnoga uspavana ubojstva nesumnjivo će se riješiti, govorili su MUP-ovi glasnogovornici, uz novu valorizaciju tragova kroz forenzičke tehnike koje su u kompjutorskom međuvremenu silno napredovale. Neslužbeno pak novinarima se došaptavalo kako je novi odjel skrojen prioritetno zbog obnovljenoga i dubinskoga zahvata u “slučaj Levar“, povijesnoga hrvatskoga duga pred Međunarodnim kaznenim tribunalom. Dug je dodatno narastao oslobađanjem Ante Gotovine.

No na davno ohlađenom Levarovom truplu nije postignuto ništa više nego prije, dok su izvješća o zločinačkim akcijama nastajala na mehaničkoj “olivetici“ nakon klasične kriminalističke obrade ljudskoga faktora. Tako barem svjedoči najnovija gesta Ranka Ostojića, SDP-ova ministra unutarnjih poslova, koji je ovih dana osobno inicirao nagradu od 100.000 kuna za svaku korisnu informaciju o starom i neriješenom ubojstvu. Naime, unatoč sve grandioznijoj istražno-kaznenoj mašineriji i njezinim sve modernijim alatima, u prošlih 14 godina nije prikupljena nijedna informacija koja bi “slučaj Levar“ dogurala barem do DORH-a, kamoli do Suda. Preostala je samo neumrla birokratska fraza: “Usprkos provedenom opsežnom kriminalističkom istraživanju, nismo došli do saznanja i dokaza na temelju kojih možemo nedvojbeno utvrditi identitet počinitelja“.

>>>Više pročitajte u Expressu

Tagovi: ubojstvo, novac, milan levar, dorh

Izdvojeni komentari 4 komentara Pogledaj sve komentare

prije 38 minuta

don drle: ubile ga karamarkove službe,.

prije 14 minuta

bulog55gmdg: Ma moš mislit!! Nakon toliko godina budu našli ubojicu ili ubojice!!!

prije 34 minute

oktopus1: nije jedini koga je maknula nova udba

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).