Studenti i učenici koji žele studirati u inozemstvu ili trebaju pomoć pri odabiru zanimanja mogu se javiti centru Euroguidance, koji u Hrvatskoj postoji od 2011.

Četvrtak, 04. 12. 2014. u 14:43, zadnja izmjena prije 5 sati i 18 minuta Piše: Ines Madunić

24sataIlustracija

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Jeste li izabrali pravo zanimanje? Odgovara li profesija vašoj osobnosti ili smatrate da biste u drugoj najbolje istaknuli svoje kvalitete? Želite se usavršavati u nekoj europskoj zemlji? Možda ste roditelj maturantu ili osmašu i želite da izaberu pravo zanimanje koje će ga usrećiti i uz koje će pronaći posao. U svakom slučaju, potrebna vam je pomoć stručnjaka za profesionalno usmjeravanje. Europska komisija također je prepoznala važnost odabira karijere i osmislila Euroguidance – mrežu nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju. U Hrvatskoj djeluje od 2011. godine unutar Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Osim što surađuje sa psiholozima, pedagozima i drugim stručnjacima, centar Euroguidance savjetuje učenike i studente koji žele studirati u inozemstvu, dobiti stipendije ili trebaju pomoć pri odabiru zanimanja. A kako biste u tome bili što uspješniji, za početak predlažu da iskoristite sve alate koji su vam na raspolaganju. Za početak, to je portfelj Europass. On se sastoji od pet dokumenata od kojih dva svatko može izraditi sam, dok preostala tri neki mogu nabaviti u ustanovama. Prednost Europassa je preglednost svih znanja, vještina i iskustava, koji je prepoznatljiv svima u Europi. Europass predstavlja presjek formalnog i neformalnog obrazovanja svakog pojedinca te tako svatko može jasno istaknuti svoje najjače strane. Iako se profesionalno usmjeravanje najčešće organizira za učenike posljednih razreda osnovnih i srednjih škola, kako bi odlučili na kojem učilištu nastaviti školovanje, nikad nije kasno da se profesionalno usmjerite. U Hrvatskoj tu djelatnost primarno obavlja Hrvatski zavod za zapošljavanje. U HZZ-u tražite procjenu vaših sposobnosti i sastanak sa savjetnikom koji će vam pomoći u odabiru zanimanja. No ako niste osnovnoškolac ili srednjoškolac, teško ćete doći na red jer je savjetnika malo, a zainteresiranih za usmjeravanje mnogo. Posebno je to postalo izraženo u vrijeme krize, kad mnogi sa svojom primarnom strukom ne mogu naći posao, pa žele profesionalno (pre)usmjeravanje.

Zbog toga je HZZ otvorio područne Centre za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK). Trenutačno rade dva u Zagrebu te po jedan u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Koprivnici, Varaždinu, Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Sve su njihove usluge besplatne. U CISOK-u savjetnici individualno informiraju učenike o njihovim izborima, a odmah im daju informacije o tome mogu li se zaposliti s profesijom koju su odabrali. Pokažu im, primjerice, koliko je trenutačno nezaposlenih iz te profesije na hrvatskoj burzi rada, koliko je potrebno da se zaposle te koliko će u prosjeku zarađivati. Te podatke možete pronaći i na njihovoj internetskoj stranici. Rade i na tome da im prošire vidike na način na im prezentiraju zanimanja za koja možda nisu znali niti da postoje, a za koja imaju uvjete. Kod njih možete saznati kakve su vam mogućnosti profesionalnog usavršavanja i prekvalifikacije.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Tagovi: stipendije, europass

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare

prije 3 sata

Ivan Krajc: Ne hvala.Ne trebam neke budale da me nauce kako da budem papagaj.Internet i stvari svijet je sve sto trebam da naucim sve sto moram znati.Biti neovisan i samouk je prava sloboda i moc i znanje.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporterObrazac
telefon:01/24-24-242e-mail: reporter@24sata.hrSve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).